Sedentarismul si lipsa expunerii la soare pot avea consecinte serioase

0
638

Vitamina D joacă un rol important în multe funcții ale organismului: în sistemul cardiovascular sau în sistemul imunitar. Este esențială pentru formarea, creșterea și repararea oaselor.

În egală măsură, este necesară pentru absorbția normală a calciului și funcția imună. Ţinând cont de faptul că traversam o perioadă în care stam mult mai mult în interior, iar vitamina D este sintetizata datorita razelor UVB, cei care sunt privati de lumina solara, dezvolta carente. Vitamina D3 poate fi procurata chiar din alimentatie. Printre produsele care reprezinta o sursa importanta de vitamina D3, se numara: peste gras: somon, hering, sardine in ulei, ton, cod, stridii, avocado, migdale si lapte de migdale, oua – in special galbenusul, cereale integrale, ciupercile, lapte, iaurt, branzeturi sau carnea de vita. Potrivit medicului de familie, Filofteia Purcarea, „In perioada autoizolarii, nu doar lipsa expunerii la soare, ci si sedentarismul ne poate afecta starea de sanatate. De aceea, rolul vitaminei D in organism, este extrem de important, indeosebi pentru adultii care sufera de boli cardiace, pentru tensiune, pentru persoanele adulte cu boli cronice, precum si pentru batrani.”
Oamenii care ies rar la soare au nevoie de un surplus de vitamina D, care e vitală pentru oase şi dinţi sănătoşi. În lipsa legumelor şi fructelor proaspete şi cele îngheţate sunt o sursă bună de vitamina C. Nivelul scăzut de vitamina B12 a fost corelat cu un risc mare de atac cerebral şi demenţă. O sursă bună de vitamina B12 sunt legume precum spanacul şi brocoli, chiar şi congelate.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here