Atentie la pedofili! Copiii, extrem de vulnerabili in mediul online!

0
748


Coronavirusul ne tine in casa, si in aceste conditii, cei mai multi dintre copii isi petrec timpul pe diverse aplicatii in mediul online. Tiktok, roblox, snapchat, instagram, sunt doar cateva dintre aplicatiile folosite de copii.

Specialistii atrag atentia insa, ca cei mici sunt vulnerabili, multi dintre ei pot fi manipulati, iar pedofilii sunt pricepuți la asta. Un profil de pedofil nu va avea niciodata date reale, precum poza, nume, descriere sau varsta, ci un avatar imaginar, tocmai bun pentru a vâna.
Chat-urile nu sunt moderate, nu exista niciun control, numai daca cel mic simte la un moment dat ca prietenul virtual depaseste anumite limite. Sunt insa aceste limite cunoscute si de copii? Tactica unui pedofil este cea de pas cu pas, de forțare a unor limite, de glume mai deocheate, de discuții mai intime, mai personale cu copilul, inclusiv despre părinții lui. In aceste conditii, politistii recomanda parintilor, dar si copiilor urmatoarele:
Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta!
Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor; dacă le comunici această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise!
Gandește-te foarte bine înainte de a te expune într-un mod indecent dacă vrei să îți păstrezi sau să îți pierzi demnitatea de ființă umană!
Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat!
Nu da curs îndemnurilor, sarcinilor și provocărilor pe care le primești în cadrul unor jocuri online, care fac referire la viața reală și te îndeamnă să săvârșești fapte ce îți pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur!
Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă.
Dacă te amenință că are acces la informații confidențiale ca să îți arate că e bine informat, nu uita că în realitate are acces numai la informații care se găsesc foarte ușor pe Internet și nu dovedesc nimic.
Nu te teme de cei care te amenință pe Internet, ca să te determine să faci ceea ce doresc ei. Ei nu au putere asupra ta, doar te păcălesc pe tine că ar avea vreo putere si doar dacă-i crezi au putere! În realitate, singura lor putere este anonimatul.
Așa că, nu ezita să anunți un adult în care ai încredere că ești victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet și vei fi protejat!

De asemenea, polițiștii recomanda părinților să supravegheze activitatea copilului pe Internet și să folosească programe de control parental al accesului la Internet.
Sa stie parola telefonului copilului. Sa isi puna semne de intrebare daca nu il lasa sa se uite în telefonul lui, sa vada ce aplicații are, ce dialoguri are pe Whatsapp. Mare atentie indeosebi daca cel mic petrece foarte mult timp pe telefon și în momentul în care îi ceri să ia o pauză refuză, spune că se plictisește, devine anxios sau chiar nervos. S-a schimbat ceva în comportamentul copilului? Dorește să fie mai mult timp singur, doar el cu telefonul?
Foarte important: trebuie sa stiti că există aplicații care ajută ascunderea altor aplicații! De pildă o iconiță care tu crezi că este un banal joc, player audio sau calculator poate fi o aplicație – evident parolată – care ascunde poze, video – (photo hide). Exista de asemenea, aplicații care schimbă înfățișarea telefonului (sub pretextul că vrea să fie personalizat), dar activarea acestei false personalizări ascunde de fapt aplicații (hide app) care nu vor mai fi vizibile decât după dezactivarea acestei aplicații, ori selectarea unei opțiuni a aplicației respective.


Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.