Ciobanii își așteaptă clienții la stână

0
743


În contextul Sărbătorilor Pascale şi al evoluţiei situaţiei generate de COVID-19, ANSVSA a permis crescătorilor de ovine să taie mieii în exploataţii sau gospodării. Mai ales că târgurile au fost închise, crescătorii de oi s-au pregătit să își întâmpine cumpărătorii cu preturi bune și miei pe alese.

Nu numai afacerile legumicultorilor sunt afectate de restricțiile impuse din cauza pandemiei, ci și cele ale crescătorilor de animale.
“Anul acesta pornise bine afacerea cu oi, mergea exportul, dar s-a blocat, iar acum cu pandemia este și mai rău. Vom vedea ce vom vinde. Ne bazăm pe vechii cumpărători, ce vin an de an și cumpără miei”, ne-a spus Laurențiu Luță, președintele Crescătorilor de Oi din Olt.
Crescătorii de animale au în medie câte o sută de miei și iezi gata pregătiți de sacrificare. Preturile sunt menținute la nivelul celor de anul trecut.
“Am 100 de miei de câte 10-17 kilograme, iar prețul este de 20-25 de lei pe kilogram, tăiat. Am dejà clienți care au sunat, sunt clienți care vin an de an. Sper să îi dau pe toți, și miei și iezi”, a completat Luță
Sunt și crescători de oi care au pus anunțuri pe siteurile de vânzări. Sunt conștienți că aceasta este singura lor perioadă în care pot vinde.
“Am pus anunțuri pe internet și aștept să vină clienți. Nu mă aștept să mai vină clienți din alte județe cum veneau odată. Acum nu mai au voie să circule, așa că oamenii se rezumă să cumpere din apropiere. Am peste 100 de miei gata de tăiere și 80 de iezi. Nu cred că îi voi da. Prețul este negociabil, în medie este ca anul trecut, 20-25 lei kilogram pe miel tăiat”, ne-a spus Nelu Rădoi, un cioban din Olt.
Cu toate acestea, ciobanii nu știu cum vor vinde mieii și direct din stână. Ei nu știu care sunt exact condițiile impuse de DSVSA Olt.


‘’Nu știm exact cum vom vinde. Am înțeles că trebuie să chemăm medicul veterinar să examineze mieii și să stabilească dacă sunt sănătoși. Dar nu știu cum vom face asta. O să intreb la DSVSA care sunt condițiile exacte”, a completat Luță.
Potrivit Ordimului dat de DSVSA, fermierii trebuie să respecte însă următoarele reguli:

  1. La nivelul fermei/exploataţiei trebuie să fie asigurate facilităţi, astfel încât să fie respectate regulile generale şi speciale de igienă, bunăstarea animalelor şi eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranţa cărnii şi a organelor;
  2. Controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial;
  3. Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării;
  4. Efectuarea examenului post-mortem al cărnii şi organelor de către un medic veterinar oficial;
  5. Verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman;
  6. Verificarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a cărnii de miel;
  7. Respectarea distanţei minime sociale stabilită de CNSSU.
    În ceea ce priveşte carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în fermă/exploataţie în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, ANSVSA spune că aceasta nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.
    De asemenea, ANSVSA transmite unităţilor de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor că angajaţii trebuie să respecte nişte reguli stricte de igienă, să poarte echipamente de protecţie şi să facă dezinfecţie conform unui plan bine stabilit. Magazinele trebuie, de asemenea, să aibă proceduri în ceea ce priveşte accesul consumatorilor în aceste unităţi, astfel încât să fie respectată distanţa socială minimă de 1,5 m stabilită de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU). Totodată, au fost elaborate recomandări privind fluxul de personal în cazul pieţelor agro-alimentare pentru a fi implementate de persoanele responsabile cu administrarea acestora.
    Redactor: Georgeta Trusca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here