SJU Slatina conteaza pe 25 de ventilatoare mecanice pentru a trata cazurile grave de COVID-19

0
852

Spitalul Judetean de Urgenta Slatina a luat mai multe masuri in ultima luna, chiar inainte de a se declara stare de urgenta.

In ceea ce priveste masurile organizatorice, SJU Slatina s-a organizat cu fluxuri de triaj separate in 2 corpuri de triaj epidemiologic, precum si cu fluxuri separate pentru a putea limita accesul persoanelor suspecte, posibil expuse simptomatic, in Corpul Central al spitalului sau in Unitatea de Primiri Urgente.
In ultimele zile au fost facute mai multe relocari de sectii, astfel incat sa avem operational incepand de maine 2 corpuri de boli infectioase alocate strict tratarii cazurilor de coronavirus. Logica Ministerului Sanatatii ca Spitalul Municipal Caracal sa fie spital suport pentru COVID-19, este corecta, intrucat s-a incercat la nivel national ca Spitalele Judetene de Urgenta sa fie mentinute cat mai departe de ceea ce inseamna coronavirus, iar spitalul ierarhic inferior sa fie spital de suport COVID. Cu toate acestea, managerul SJU Slatina, Catalin Rotea, a decis sa dea o mana de ajutor colegilor de la Caracal, si cu acordul Ministerului Sanatatii, avand in vedere ca la Slatina exista sectii de boli infectioase exterioare spitalului, sa elibereze Corpul Medical si Boli infectioase, pentru a trata cazuri de coronavirus suspecte sau confirmate, forme usoare sau medii. De astazi, SJU Slatina este pregatit sa primeasca 25 astfel de cazuri in rezerve sau in saloane cu grup sanitar propriu, si mai mult, s-au organizat, operationale de maine, 4 paturi de terapie intensiva pentru situatiile in care cazurile se agraveaza. 4 paturi ATI care vor fi utilate, dotate cu ventilator mecanic, monitoare de functii vitale, pentru necesarul unui pacient cu detresa respiratorie.
In ceea ce priveste dotarea spitalului, sectia de terapie intensiva este dotata cu 9 ventilatoare mecanice si alte 8 urmeaza sa fie livrate. Dintre acestea 4 portabile, cel tarziu vor ajunge saptamana viitoare, intrucat procedurile vamale au fost ingreunate in ultimele zile. SJU Slatina dispune totodata de 15 aparate de anestezie, care pot fi folosite in caz de urgenta pe post de ventilatoare mecanice. In ultima perioada, au fost reduse la maxim interventiile chirurgicale neprogramate, la acest moment se interneaza si se opereaza doar urgentele. De asemenea, pentru a putea creste capacitatea de testare si de analiza, SJU Slatina a initiat impreuna cu CJ Olt un proiect prin care va fi achizitionat un laborator mobil in valoare de 1 milion de lei. Laboratorul mobil va fi instalat in curtea spitalului si va asigura toate aceste fluxuri. In proportie de 99%, furnizorii au certitudinea ca acest laborator va fi functional incepand cu data de 1 Mai. Acest laborator poate face 196 de teste pe zi, si care detecteaza in aceeasi zi cazurile suspecte de coronavirus care se confirma sau nu, mai mult de atat, astfel, putand fi verificate si cadrele medicale, astfel incat sa evitam situatiile dramatice.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here