Din 22 aprilie dascălii au început obligatoriu școala în mediul online. Pentru toți, atât părinți, elevi cât și cadre didactice acest lucru a fost și este o provocare.
În primul rând toată lumea a descoperit o nouă modalitate de predare-învățare și a trebuit să se acomodeze cu aplicațiile de homeschool.
Aceste aplicații au putut fi accesate în perioada stării de urgență gratuit în urma unui protocol între minister și Google. La 15 mai acesta urmează să înceteze, ceea ce însemnă că aplicațiile nu vor mai fi gratuite. Profesorii nu sunt dispuși să plătească abonamente din buzunarul propriu, mai ales că mulți au trebuit să își achiziționeze tablete sau laptopuri pentru a putea intra în contact cu elevii.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Olt, la această dată nu se știe dacă protocolul se va prelungi, si astfel elevii să își poată continua activitatea pe aceleași platforme cu care s-au acomodat.
“Ministerul a încheiat un protocol cu Google ca pe perioada stării de urgență platformele educaționale să fie accesate gratuit. Nu se știe ce se va întâmpla după 15 mai, dar există posibilitatea conectării gratuite în continuare pe aceste platforme, doar cu unele condiții. Întâlnirile sunt de 40 de minute iar maximul de participanți este de 100 de persoane. Se poate lucra în continuare pe Google Meet și Google classroom, dar personal i-am sfătuit pe profesori să lucreze pe platformele cu care s-au acomodat elevii “, a declarat Dana Tîrcomnicu, inspector general ISJ Olt.
Abonamentul lunar pentru o aplicație educațională este in medie de 15 dolari pe lună și oferă mult mai multe facilități, comparativ cu forma gratuită.
În acest moment 90% dintre elevii din Olt învață în sistem online.