Statul în casă și efectele lui asupra psihicului.

0
778
sursa foto: Internet

Necesitatea de izolare pentru a evita contaminarea cu virusul de tip nou – Covid-19 – a dat peste cap viețile a milioane de oameni din întreaga lume. Plimbările prin parcuri, ieșirile la cafea, distracțiile în club, antrenamentele la sală – toate au fost date uitării pentru o perioadă nedeterminată, iar principala și singura cerință socială se limitează la statul în casă.


Specialiștii prevăd schimbări în psihicul mai multor categorii de persoane și îi îndeamnă pe oameni să încerce, în pofida situației nespecifice, să-și păstreze calmul și să caute echilibrul în toate. Am stat de vorba cu Camelia Tita in acest sens. Psihologul susține că perioada pe care o tranzitează o lume întreagă nu se pliază prea bine pe natura omului – care are nevoie de comunicare și de interacțiune directă cu alte persoane. Statul în casă, astfel, ar putea lăsa urme, izolarea nu va trece pur și simplu, va avea impact negativ asupra multor oameni.
„Omul este o ființă socială și are nevoie de comunicare. Izolarea nu va trece pur și simplu, va avea impact negativ asupra multor oameni, mai ales asupra celor care sunt singuri în casă și se auto-izolează. Asta nu se va resimți acum și nici în 2-3 săptămâni.Cele mai multe tulburari le vor avea cei care au fost vulnerabili, au avut anumite tulburări în zona psihicului, au avut stări de anxietate, atacuri de panică, stresuri post-traumatic.”
Inchiderea școlilor și grădinițelor din țară în contextul pandemiei, i-a dat peste cap pe mulți părinți. Cei mai mulți dintre adulți și-au mutat biroul în sufragerie și au împărțit în segmente egale viața de părinte, de angajat, de bucătar și menajeră. Psihologul ne asigura insa, ca în pofida aparențelor, anume oamenii care îngrijesc de alte persoane în această perioadă au șanse să scape fără leziuni psihice:
„Chiar dacă cei mici provoacă mult haos, dezordine, ei sunt cei care ne țin în aria de conștientizare rațională și flexibilă. Persoanele care au copii se izolează pe această perioadă de timp dar au alături copii, case, curți, flori vor trece peste această perioadă mai ușor. Când avem copii și muncim de acasă, iar copiii sunt prin preajmă – e mult mai bine. Chiar cu implicarea dezordinii, gălăgiei, mofturilor, asta ne va ține mult mai conectați la realitate și nu-i va permite minții să o ia în diferite părți. În aceste momente, a avea grijă de cineva este un scut de apărare și pentru sănătatea mintală”.
Cel mai bine este sa nu lasam ingrijorarea si panica sa puna stapanire pe noi.
„Panica și stresul cresc nivelul cortizolului, care în mod considerabil scade rezistența și imunitatea organismului. Panica nu ne ajută, doar ne face să fim mult mai vulnerabili în fața unui virus. Sunt multe metode a menține panica sub control. Suntem induși în panică de noutățile vehiculate și de faptul că multe dintre ele sunt fake-news. Linistiti-va astfel cu ganduri pozitive.
Orice epidemie are un început și un sfârșit, totul va trece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.