21 martie – mai multe sarbatori internationale

0
153

Astazi marcam mai multe evenimente importante si sarbatori internationale. În fiecare an, la 21 martie este sărbătorită Ziua Olteniei, zi ce a fost instituită prin Legea nr. 65/2017.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a aparţinut unui grup de 27 de deputaţi şi senatori, din partea mai multor formaţiuni politice (PSD, PNL, Minorităţi, UNPR şi neafiliaţi), care au amintit, în expunerea de motive, bogatul trecut istoric al Olteniei, marcându-se, printre altele, momentul primei revoluţii moderne, Revoluţia lui Tudor Vladimirescu de la 1821.

Dar pe langa aceasta zi, importanta pentru noi, oltenii, mai sarbatorim si alte zile importante.

  • Astazi este si Ziua internationala a padurilor.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia A/RES/67/200, din 21 martie 2012, prin care a declarat celebrarea acestei zile începând din 2013, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.

În această zi, ţările sunt încurajate să întreprindă eforturi locale, naţionale şi internaţionale pentru a organiza activităţi care implică păduri şi copaci. Tema pentru fiecare Zi internaţională a pădurilor este aleasă de Parteneriatul de colaborare privind Pădurile. În 2024, tema se referă la „Pădurile şi inovaţia. Noi soluţii pentru o lume mai bună.”

  • Totodata marcam si Ziua Internațională a Poeziei care este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, „Ziua internațională a poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.
  • Tot pe 21 martie se sarbatoreste si Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale. Proclamând Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale în anul 1966, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a cerut comunităţii internaţionale să-şi intensifice eforturile pentru a elimina toate formele de discriminare rasială (Rezoluţia 2142). Totodată, în 1979, Adunarea Generală a ONU a decis organizarea anuală în toate statele a unei săptămâni de solidaritate cu popoarele care luptă împotriva rasismului şi discriminării rasiale, începând cu ziua de 21 martie.
  • Ziua Mondială a Sindromului Down se sărbătorește de asemenea, în fiecare an la data de 21 martie, cu scopul de a spori gradul de conștientizare cu privire la sindromul Langdon-Down. Acest sindrom se întâlnește la aproximativ 1 din 1200 nou născuți, iar înțelegerea și acceptarea dificultăților cu care se confruntă aceștia poate avea un impact enorm asupra calității vieții lor, a familiilor şi a comunităților. Prin urmare, această zi este o oportunitate minunată de a sensibiliza opinia publică cu privire la problemele persoanelor diagnosticate cu sindromul Down și, astfel, de a combate discriminarea acestora.

Ziua de 21 martie nu a fost aleasă întâmplător. 21 martie, a treia lună a anului, este o aluzie la unica triplare a celui de al 21-lea cromozom, cel care provoacă sindromul Down.

  • Si nu in ultimul rand, sa nu uitam si de Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși: în fiecare an, la 21 martie, comunitatea teatrală și iubitorii de artă din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși. Acest eveniment special este o ocazie de a celebra și de a aprecia magia și diversitatea acestui gen teatral fascinant care a captivat publicul de toate vârstele timp de secole. Teatrul de păpuși este o formă unică de artă care îmbină tehnica, designul, povestea și interpretarea pentru a da viață personajelor din lumea fantastică a poveștilor.

Redactor: Geanina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here