Noile modificări ale Legii cadastrului au fost publicate în Monitorul Oficial al României

0
226

Printre cele mai importante modificări publicate in Monitorul Oficial al Romaniei se numără: asigurarea fondurilor pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților, în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară, pentru minimum trei UAT-uri din fiecare judeţ, nominalizate de consiliile judeţene. Majorarea sumele acordate pentru lucrările de înregistrare sistematică contractate de primării la nivel de sector cadastral, de la 84 lei + TVA/carte funciară, la 109 lei + TVA/carte funciară.  Finanțarea, prin PNCCF, lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare, coordonate de comisiile locale de restituire a proprietăților funciare.

Pentru terenurile din extravilan care au făcut obiectul legilor fondului funciar și pentru care suprafața din măsurători este mai mare decât cea înscrisă în actele de proprietate, diferența de suprafață va fi înscrisă cu mențiunea ”proprietar neidentificat” și rămâne în rezerva Comisiei locale de fond funciar. Prestatorul respectivei lucrări de înregistrare sistematică va fi remunerat cu 50% din prețul pentru unitatea de măsură, respectiv hectar sau imobil.

Măsuri de accelerare a procesului de înregistrare sistematică a proprietăților, prin eliminarea obligativității contrasemnării de către primar a documentelor tehnice ale cadastrului sistematic precum și prin simplificarea normelor referitoare la înscrierea posesiei în carteafunciară.

După intrarea în vigoare a noilor prevederi vor incepe si demersurile pentru acordarea celei de-a X– a Etape de finanțare pentru primăriile care doresc să înceapă sau să continue lucrări de cadastru la nivel de sector cadastral.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here