ANAF vrea impozit pe darul de nuntă dar si din dedicatii

0
553

O schimbare importantă în legislația fiscală ar putea aduce vești proaste pentru tinerii căsătoriți. Autoritățile fiscale propun impozitarea cadourilor primite la nuntă, ceea ce ar putea afecta bugetul celor ce tocmai și-au unit destinele.

O nouă măsură fiscală propusă de Executiv pe data de 19 septembrie aduce vești proaste pentru tinerii căsătoriți. Aceasta vizează impozitarea nunților, botezurilor și a darului de nuntă cu o cotă de până la 70%.

Modificările propuse includ ajustarea plafonului de plată în numerar, reducându-l de la 10.000 de lei la 2.500 de lei până în anul 2025. Până la sfârșitul anului 2024, este planificată limitarea plăților primite de organizatorii de nunți la suma de 5.000 de lei

Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, se arată în proiectul de lege cu noile măsuri fiscale.

În contextul acestei propuneri, nuntașii ar putea încerca să evite impozitarea persuadând invitații să transfere banii direct în cont, sub incidența unui impozit de 10% pe venit. Oricare altă opțiune pare a fi mai avantajoasă decât o impozitare de 70%, conform spynews.ro.

Guvernul mai propune într-un articol din proiect ca încasările în numerar, precum dedicațiile date unor cântăreți la nunți, botezuri și evenimente private, să nu poate depăși suma de 5.000 de lei de persoană/zi începând cu 1 ianuarie 2025.

Sursa: https://www.replicaonline.ro/

PTV Oltenia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here