Comitetul Județean pentru Situații de Urgență convocat de prefect

0
287

În condițiile avertizărilor de cod portocaliu de caniculă emise de către Administrația Națională de Meteorologie, în județul Olt, pentru 28 și 29 august, prefectul județului, Mario De Mezzo, a convocat luni, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru stabilirea măsurilor necesare.

”Am convocat astăzi Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, ca urmare a avertizărilor privind codul portocaliu de caniculă din județul Olt. Ne dorim ca fiecare persoană să fie în siguranță în aceste zile cu disconfort termic, așa că vă rog să țineți cont de recomandările specialiștilor. În același timp, le solicit administrațiilor locale să asigure puncte de hidratare pentru cetățeni, conform prevederilor în vigoare”, Mario de Mezzo.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Matei Basarab” județul Olt a luat mai multe masuri:

”În perioadele caniculare sau secetoase, consiliile locale din zonele cu risc crescut de incendiu și, după caz, administratorii operatorilor economici/conducătorii instituțiilor din zonele menționate trebuie să elaboreze programe speciale de măsuri pentru prevenirea incendiilor specifice care să cuprindă:

▪Identificarea și nominalizarea sectoarelor de activitate în care crește riscul de incendiu în condițiile caracteristice temperaturilor atmosferice ridicate și a lipsei de precipitații, urmând a se stabili măsurile de protecție specifice.

▪Asigurarea și verificarea zilnică a instalațiilor de stingere și a rezervelor de substanțe stingătoare.

▪Asigurarea protejării față de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor și a altor tipuri de ambalaje care conțin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră.

▪Verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel încât să nu constituie surse de aprindere, și dotarea acestora cu mijloace de primă intervenție.

▪Restricționarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care creează condiții favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanțe volatile sau supraîncălziri excesive

▪Intensificarea activităților cu scop preventiv în zonele cu culturi agricole și în locuri cu vegetație forestieră, mai ales cele frecventate pentru agrement.

▪Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum și pe timp de vânt; locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicție, se stabilesc și se marchează de persoanele în drept.

▪Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităților, în zonele de agrement și în gospodăriile populației se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți.

▪Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiții și în locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligație a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creșterea, educarea și îngrijirea copiilor. Cetățeni, nu uitați! Arderea vegetației uscate este INTERZISĂ și se sancționează conform prevederilor legale în vigoare!”

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here