Polițiștii olteni au predat o lecție importantă copiilor din centrele DGASPC Olt

0
518

În prima zi a lunii, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate, au desfășurat activități informative pentru prevenirea cyberbullyingului, conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de violarea vieții private, dar și  pentru prevenirea consumului și traficului de droguri.

Cursanți au fost copiii și personalul din C.S.P.A.D. Slatina, C.S.R.C. „Sf. Valentin” Slatina și C.S.R.C. „Sf. Andrei” Slatina. Dacă copiilor le-au fost  explicate formele de cyberbullying și de violare a vieții private, consecințele acestora, dar și măsurile pe care le pot adopta pentru prevenirea victimizării, educatorilor le-a fost explicată și importanța semnalării faptelor de natură penală sau contravențională în rândul minorilor, deoarece mobilizarea adulților, printr-o atenție reală acordată copiilor și tinerilor, joacă un rol important pentru prevenirea victimizării acestora.

Tinerii au fost angrenați în discuții constructive care să-i ajute să ia decizii corecte, să spună „NU DROGURILOR!”, dar și să conștientizeze consecințele legale ale consumului și traficului de substanțe interzise.

De asemenea, importanța ascultării reale a copiilor, a fost una dintre principalele idei dezbătute cu educatorii D.G.A.S.P.C. Olt, ca prim-pas pentru a ajuta copiii să crească sănătoși și în siguranță.

Activitățile au fost desfășurate în scopul de a contribui la creșterea gradului de conștientizare al populației cu privire riscurile și consecințele asociate fenomenului de cyberbullying, a infracțiunii de violare a vieții private, dar și la problema majoră pe care o reprezintă consumul și traficul de droguri pentru sănătate.

Ce poți face pentru a preveni cyberbullyingul?

  • Nu posta informații personale precum adresa, numărul de telefon, denumirea și adresa școlii în care înveți;
  • Nu posta fotografii sau filmulețe care te pot pune în situații jenante, te pot vulnerabiliza;
  • Nu comunica parolele conturilor / aplicațiilor nimănui, nici măcar prietenilor;
  • Nu răspunde unor mesaje atunci când ești nervos sau supărat. Un răspuns din partea ta poate încuraja hărțuitorul să continue;
  • Deloghează-te pentru o perioadă de timp;
  • Raportează și blochează persoanele care te deranjează.

Ce poți face dacă ești victima cyberbullyingului?

  • Vorbește cu un adult. Ai putea vorbi mai întâi cu părinții tăi. De asemenea, ai putea raporta problema administratorilor site-ului folosit de agresor. În cazuri extreme, tu și părinții tăi trebuie să anunțați autoritățile școlare, poliția sau chiar să căutați asistență juridică.
  • Blochează contactul persoanei care îți trimite mesaje.
  • Salvează toate dovezile. Chiar dacă nu le citești, salvează mesajele cu conținut agresiv, indiferent că sunt SMS-uri, mesaje instant, e-mail-uri, postări pe bloguri sau pe rețele sociale, mesaje vocale sau orice tip de mesaj.

Nu accepta nicio formă de bullying / cyberbullying, pe considerentul că ,,nu e mare lucru”, ,,copiii sunt răi uneori”, ,,se mai întâmplă”!

Viața privată, libertatea, integritatea personală, dar și siguranța în orice cadru social sunt esențiale!

PTV Oltenia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here