15 consilieri de probațiune, din Olt, sunt în grevă generală

0
323

Consilierii de probațiune din Olt  au intrat, de trei zile, în grevă generală. Ei s-au alăturat protestului național.

Consilierii de probațiune din Olt sunt, de miercuri, în grevă generală. Este vorba de 15 consilieri , din cei 16 existenți la nivelul județului, care au în supraveghere aproape 2.0000 de persoane condamnate cu suspendare ori eliberate condiționat.

În atribuțiile consilierilor de probațiune intră și realizarea referatelor de evaluare pentru minorii ce au dosare penale, dar și pentru adulții trimiși în judecată, precum și întocmirea de rapoarte pentru cei propuși pentru eliberare condiționată.

Protestul este organizat în semn de solidaritate cu protestul organizat la nivel național pentru problemele de natură salarială.

În acesată perioadă vor fi asigurate doar serviciile urgente și importante , în schimb, întâlnirile cu condamnații aflați sub supraveghere vor fi amânate. Totodată, consilierii de probațiune din județul nostru au decis să se abțină în Comisiile pentru analizarea cererilor de eliberare condiționată până la soluționarea revendicărilor.

Ei îi cer ministrului Justiției să-i trateze cu respect, prin adoptarea unor măsuri concrete care să repare erorile produse anterior și accentuate prin Legea cadru de salarizare nr.153/2017 în ceea ce privește drepturile salariale ale personalului de probațiune.

Aceștia vor ca veniturile lor să fie în acord cu celelalte categorii din Justiție care au cerut salarii mărite – „invocând modul de calcul al veniturilor pentru angajații serviciilor de probațiune”.

Creșterea de 25% a veniturilor consilierilor de probațiune decisă de doamna ministru Raluca Prună în 2016, prin OUG. 20/2016, a avut ca temei nivelul salarial foarte scăzut al personalului de probațiune, la momentul respectiv. Beneficiile actului normativ au fost de scurtă durată. Normalizarea veniturilor salariale fiind blocată de intrarea în vigoare a Legii cadru de salarizare nr.153/2017. Având în vedere ultimele comunicate prin care s-a menționat că salariile magistraților au fost majorate plecând de la dreptul de 25% al consilierilor de probațiune, dorim să vă informăm că, în mod paradoxal, acest drept nu este recunoscut decât pe hârtie și nu le-a fost aplicat și în plată consilierilor de probațiune”, spune Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune, membru al Blocului Național Sindical și afiliat la Federația Publisind.

Consilierii de probațiune, aproximativ 680 la nivel național, spun că au în supraveghere peste o sută de mii de persoane care au comis cele mai grave infracțiuni (omor, viol, trafic de persoane, trafic de droguri, constituire de grupuri infracționale organizate, criminalitate transfrontalieră etc.).

Consilierii de probațiune mai arată că ei contribuie în mod direct la siguranța societății și că generează economii importante la bugetul de stat prin reducerea aglomerației din penitenciare. Astfel, mai precizează ei, se reduc costurile pe care fiecare român le suportă pentru deținuți.

„Ne exprimăm îngrijorarea că pot apărea situații în care referatele de evaluare pentru individualizarea pedepselor vor fi restricționate, iar supravegherea persoanelor condamnate nu va fi realizată. De asemenea, sunt servicii care au anunțat că participarea consilierilor de probațiune la comisiile de liberare condiționată a deținuților, din cadrul penitenciarelor, se va asigura, dar nu se va vota. Se vor consemna date despre situația fiecărui deținut și doar la solicitarea instanței de judecată se vor transmite propunerile pe baza consemnării scrise a datelor despre deținutul propus spre liberare”, precizează ei.

Redactor : Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here