Săptămâna Europeana a Vaccinării – despre vaccinul HPV

0
267

În România, 8 din 10 părinți consideră vaccinul HPV ca fiind important, sigur și eficace –
Raport al Comisiei Europene privind Situația încrederii în vaccinuri în Statele Membre UE

  • Încrederea românilor în vaccinuri a înregistrat o evoluție pozitivă în 2022, față de 2020, iar încrederea în siguranța vaccinului HPV a avut una dintre cele mai mari creșteri la nivelul UE
  • Nevoia de informare și prevenție în privința virusului HPV la nivel național, confirmată de cele mai recente studii

În contextul Săptămânii Europene a Vaccinării (23-29 aprilie 2023), organizațiile naționale și internaționale atrag atenția asupra necesității creșterii ratelor de vaccinare prin prioritizarea vaccinării ca serviciu esențial de sănătate publică, îmbunătățirea gradului de conștientizare privind importanța vaccinării în evitarea bolilor prevenibile prin imunizare și a încrederii în vaccinare – factori determinanți pentru optimizarea ratelor de vaccinare la nivel european. Această săptămână este ocazia potrivită de a readuce în discuție importanța vaccinării împotriva virusului responsabil de rata ridicată de incidență și mortalitate prin cauzarea cancerului de col uterin: virusul HPV.

Conform celui mai recent raport al Comisiei Europene privind situația încrederii în vaccinuri în Statele Membre UE, încrederea românilor în vaccinuri, în general a înregistrat o evoluție favorabilă în 2022, comparativ cu 2020, iar încrederea populației din țara noastră în siguranța vaccinului HPV a avut una dintre cele mai mari creșteri la nivelul UE.Majoritatea respondenților din România consideră că vaccinurile sunt importante (84%), sigure (78%) și că acestea contribuie la sănătatea lor (sunt eficace, 82%). În plus, 77% apreciază că vaccinurile sunt compatibile cu valorile personale.

În privința vaccinului HPV, în mod specific, răspunsurile arată că majoritatea respondenților apreciază vaccinul HPV ca fiind important (80%), sigur (79%), eficace (79%) și compatibil cu valorile lor (81%). Toate aceste procente sunt superioare mediei europene (78%), indicând astfel o deschidere mai mare față de vaccinuri în rândul românilor.

Intenția părinților români de a-și vaccina copiii împotriva infecției cu HPV (28%) este substanțial mai răspândită comparativ cu intenția declarată de imunizare împotriva altor boli transmisibile ce pot fi prevenite prin vaccinare (gripă – 20, COVID-19 – 19%, pneumonie – 18%, rujeolă, oreion, hepatita B – 17%, hepatita A – 17 %, zona zoster/ varicelă – 15%, rotavirus – 15%, tetanus – 12%, difterie – 12%, meningită – 12%, tuse convulsivă – 11%, rubeolă – 7%). Pandemia Covid-19 a avut o influență pozitivă în privința deschiderii părinților spre vaccinare, contribuind probabil la conștientizarea importanței imunizării copiilor lor, astfel că nouă din zece părinți au apreciat că este important să-și protejeze prin vaccinare copilul împotriva diverselor afecțiuni prevenibile, altele decât COVID-19.

În contextul nevoii de educare continuă în rândul părinților, în vederea vaccinării împotriva virusului HPV a copiilor lor, Fundația Renașterea a desfășurat un sondaj în rândul părinților din mai multe județe din România, pentru a le măsura nivelul de cunoștințe cu privire la virusul HPV și la măsurile de prevenție.

Cu acest prilej, 4 din 10 părinți au aflat pentru prima dată că au posibilitatea de a-și  vaccina anti-HPV copilul, în regim de gratuitate, în cadrul Programului Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății. Per total, peste jumătate (59%) dintre părinții chestionați au declarat la finalul sesiunilor că intenționează să își vaccineze copilul, dar s-a constatat că deschiderea către vaccinare este substanțial inferioară în rândul celor cu nivel de trai foarte scăzut (24%) și au un nivel de educație redus (14% intenție de a vaccina copilul la cei cu cel mult școala primară, 37% la părinții cu cel mult educație gimnazială absolvită).

Anual, în România, infecțiile cu HPV sunt responsabile pentru apariția a aproape 3400 de cazuri noi de cancer de col uterin și pentru aproximativ 500 de noi cazuri diagnosticate cu celelalte tipuri de cancer atribuibile infecției HPV. Peste 1500 de femei mor anual în țara noastră, deși cele circa 4 decese înregistrate în medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare și screening.

Redactor: Geanina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here