Examenul trichineloscopic, previne imbolnavirea

0
266

Având în vedere că se apropie Sărbătorile de iarnă și în mod tradițional are loc sacrificarea porcilor în gospodăriile proprii, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt informează, pe această cale, că, pentru prevenirea apariţiei unor îmbolnăviri este necesar să se efectueze examenul trichineloscopic. Acest examen se poate efectua în cadrul Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale aflate în incinta piețelor agroalimentare, atât în cursul săptămânii, cât și în zilele de sâmbătă și duminică, conform programului de lucru afișat la fiecare circumscripție, după cum urmează:

CSVSAO SLATINA – în incinta Pieţei Agroalimentare ZAHANA şi Pieţei Agroalimentare FRAŢII BUZEŞTI

CSVSAO BALŞ – în incinta Pieţei Agroalimentare

CSVSAO CARACAL – vis-a-vis de Piaţa Agroalimentară

CSVSAO CORABIA

CSVSAO DRĂGĂNEŞTI OLT

De asemenea, cetăţenii se pot adresa, pentru efectuarea examenului trichineloscopic şi la Circumscripţiile de asistenţă sanitară veterinară ale medicilor veterinari de liberă practică din mediul rural, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul nostru . Pe aceasta cale, reprezentantii DSVSA Olt, reamintesc următoarele reguli : “Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar. Sacrificarea porcului în mod tradiţional şi consumarea acestuia în familie este permisă, însă fără efectuarea controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, consecinţele pot fi grave”.

În cazul, în care proprietarul de animale constată : înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă și după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită, de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul linfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc, se va anunța de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea efectuării anchetei epidemiologice pentru depistarea precoce a pestei porcine africane şi evidenţierea diagnosticului diferenţial. Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, în următoarele situaţii: dacă se observă modificări ale starii de sănătate a animalului înainte de sacrificare; îndrumare privind probele ce trebuie luate după sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol. Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale de stat este între 26,18 de lei. DSVSA recomanda sa:

“NU CONSUMAŢI CARNEA ŞI NU O PREPARAŢI, PÂNĂ NU OBŢINEŢI DE LA MEDICUL VETERINAR CONFIRMAREA CĂ LA EXAMENUL PENTRU TRICHINELLA SPIRALIS REZULTATUL ESTE NEGATIV. RECOMANDAREA ESTE VALABILĂ ŞI PENTRU CARNEA OBŢINUTĂ DE LA PORCII MISTREŢI. SE MENŢIN RESTRICŢIILE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMERCIALIZĂRII ACESTORA – INTERDICŢIE DE FUNCŢIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII”. Este interzisă vânzarea porcilor vii la persoane neautorizate, în alte locuri neaprobate sanitar veterinar! Consumatorii care cumpără şi consumă came de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.), se expun la riscul major de îmbolnăvire. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Cumpărati produse alimentare, carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor .

Redactor: Roxana Mihalache

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here