Acţiuni de control desfăşurate de medicii DSVSA Olt

0
450

Acțiunile de control ale medicilor veterinari din cadrul DSVSA Olt au continuat, astfel că în perioada 23.12.-30.12.2021, au fost efectuate 72 de controale oficiale, care au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, ouă) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final, inclusiv controale în târguri și în trafic împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean și Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt . S-a aplicat 1 sancțiune contravențională conform H.G. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 10000 lei și 11 avertismente conform O.G. 2/2001, la magazine alimentare, unități de panificație, restaurante, fast-food-uri, un bar, pentru :

-conditii de igiena necorespunzătoare ; -supraaglomerare în depozite și nerespectarea compatibilității produselor la depozitare; -neconcordante la termenele de valabilitate ; -produse neetichetate corespunzătoare ; -desfășurarea de activități fără înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.

S-au reținut oficial aproximativ 50 kg carne de porc, pentru etichetare necorespunzătoare, care a fost dirijată către unitate autorizată sanitar veterinar în vederea neutralizării . A fost emisă o ordonanță privind interzicerea desfăşurării activităţii din unitățile supuse înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor pentru o rulotă fast food.

DSVSA Olt recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu produse alimentare, carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, astfel având certitudinea că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică .

În perioada 01.12.-30.12.2021, la nivelul celor cinci circumscripții sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale de pe raza județului Olt, respectiv cele din Slatina (în cadrul Pieței Agroalimentare Zahana și Pieței Agroalimentare Frații Buzești), din Caracal, Corabia, Balș și Drăgănești Olt s–au efectuat un numar de 671 examene trichineloscopice . Nu au fost probe pozitive. De asemenea, în această perioadă, medicii veterinari de liberă practică împuterniciți au efectuat un număr de 3535 examene trichineloscopice la porcii sacrificați în gospodăriile proprii din mediul rural, cu rezultat negativ privind prezența parazitului Trichinella spp.Carnea și produsele din carne provenite de la porcii sacrificati în gospodăriile populatiei sunt interzise a fi comercializate ! De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA) .Există un risc major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă came de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.). În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372735838; fax 0249416726 – DSVSA Olt.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here