Proteste la ALRO. Oamenii ies în stradă de teamă că vor ajunge pe drumuri

0
1612

Finalul de an vine cu proteste pe Platforma Industrială a Slatinei. Pentru angajații celui mai mare producător de aluminiu următoarele luni sunt incerte. Peste 1000 de oameni riscă să rămână fără locul lor de muncă. Mâine după-amiază angajații ALRO ies în stradă. La ieșirea din tură oamenii nu vor mai pleca acasă, ci vor protesta in fața sediului ALRO .

Protestele vin după ce Consiliul de Administrație al ALRO a luat decizia de a reduce producția uzinei.

“Având în vedere situația disperată în care ne aflăm datorită faptului că în data de 27.12.2021 Consiliul de Administrație al ALRO S.A a luat hotărârea ireversibilă a luat hotărârea ireversibilă ,, de distrugere a aluminiului românesc” prin închiderea a 60% din capacitatea de producție, aceasta datorându-se energiei electrice extrem de scumpe și din cauza lipsei cantității necesare pentru menținerea fluxului de producție’’, a declarat Constantin Popescu, președintele Sindicatului Aluministul din ALRO.

Sindicaliștii susțin că 1300 de angajați vor fi trimiși în șomaj tehnic odată cu închiderea halelor.

“Totodată se naște un fenomen imposibil de oprit și anume, trimiterea a peste 1300 de angajați în șomaj tehnic oferindu-le acestora și familiilor lor sărăcie, pentru că nu va mai fi posibilă angajarea lor și redeschiderea capacităților închise, chiar daca conducerea declarativ o face, întrucât investițiile pentru repornire sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari’’, a completat aceași sursă.

Sindicaliștii au cerut ajutor atât Guvernului, cât și președintelui României, dar se pare că solicitările lor nu au fost luate în seamă.

“Demersurile făcute de conducere și sindicate la Președenția României, Guvernului României, în special domnului Prim Ministru Nicolae Ciucă, Ministrului Energiei, Ministrului Muncii, Ministrului de Finanțe, Ministrului Economiei, Prefectului Județului Olt, se pare că nu au fost luate în considerare pentru ca nu am primit niciun ajutor care să încerce să reglementeze într-un fel sau altul situația creată la ALRO S.A . cu implicații în întreaga economie.Cu respect ne adresăm dumneavoastră domnule Prim Ministru și credem că un om ca dumneavoastră călit în atâtea misiuni grele este capabil și poate salva industria românească. Vedem și nu putem rămâne indiferenți cum ne sunt distruse familiile lăsate fără o sursă de venit pentru nu știu câtă vreme și cu mare dărnicie primim în schimb sărăcie’’, a conchis Constantin Popescu.

Reamintim că, Alro Slatina nu reușește să cumpere energia electrică de pe bursă la prețuri care să-i asigure funcționarea. Situația de pe piața de energie aduce incertitudini mari pentru producătorul de aluminiu, care, la aceste prețuri, riscă să își diminueze activitatea. Concret, din cele peste 700 de cuve, câte are uzina în acest moment, se vor închide aproximativ 300 până cel târziu 10 martie, posibil chiar mai repede.

Redactor: GEORGETA TRUȘCĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here