LEGUMELE AUTOHTONE ‘INTERZISE’ ÎN HIPERMARKETURI

0
1169

Legumicultorii se confruntă cu alte probleme în timp de pandemie. Cei care au mizat primăvara aceasta pe cultura de varză se văd acum în imposibilitatea de a o comercializa.
Producătorii spun că în continuare nu au loc în hipermarketuri, deși au îndeplinit condițiile acestora.

“Din păcate pentru cultivatorii de varză extratimpurie lucrurile stau dramatic, chiar dezastruos . La mai puțin de o săptămână de când a început recoltatul, prețul pe kg a scăzut chiar și sub costul de producție iar vânzarea acestui produs efectiv este blocată. În rândul nostru al fermierilor mici a început să se instaleze frica și dezamăgirea. Inclusiv în marile magazine au scăzut vânzările iar piețele agroalimentare este o lipsă acută de clienți. Din informațiile pe care le am de la colegii legumicultori se pare că, și la această dată, avem importuri masive de legume atât din spațiul comunitar cât și extracomunitar . Un exemplu: Ieri în rețeaua magazinelor Kaufland se vindea ceapă verde import Germania, tot ieri pentru prima dată au refuzat comenzile care trebuiau livrate de astăzi până sâmbătă, vorbim de comenzi și cantități confirmate zeci de tone de varză, ceapă verde, ridichii, usturoi verde etc. Menționez că aceste legume sunt din producția internă . Iar ceea ce se întâmplă este chiar o bătaie de joc la adresa producătorului român , la adresa partenerilor distribuitori , la adresa Coop și a Grupurilor de Producători care sunt și ele la rîndul lor parteneri livratori. De asemenea se pare că, au intrat în țară zeci de tone de varză din Macedonia la prețuri de dumping atât în rețeaua de hipermarket dar mai ales în piețele en-gross din țară unde în continuare se vinde nefiscalizat. Toate aceste aspecte i le-am semnalat într-o discuție telefonică avută în această dimineață la prima oră domnului Secretar de Stat Emil Dumitru care mi-a spus că va face o analiză rapidă a acestei situații . Sperăm să deblocăm lucrurile și să se găsească soluții rapid până nu este prea târziu”, a spus Ion Păunel, președinte SPA OLT.
Producătorii agricoli susțin că au nevoie de ajutor din partea Ministerului Agriculturii.
“Fără măsuri de susținere, viabile, încet, încet, intrăm în faliment. La ce bun o linie de creditare, dacă eu nu reușesc să îmi vând producția? Consider că singura soluție care să ne țină pe linia de plutire este acordarea unui sprijin direct, pe kg de produs ce nu poate să fie vândut. Să se facă comisii pentru evaluare, să se țină cont de istoricul fermei ca acesti bani să ajungă la cei afectați cu adevărat”, susține un alt fermier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.