In plina pandemie, bolnavii cronici stau la cozi interminabile, pentru retete, controale sau concedii medicale

0
1031

In plina pandemie, bolnavii cu afectiuni cronice se inghesuie la intrarea in Policlinica SJU Slatina. In aceasta dimineata, managerul unitatii, a luat inclusiv masura suplimentarii numarului de paznici in aceasta zona, tocmai pentru a ii determina pe oameni sa pastreze distanta.

In fiecare zi, oamenii sfideaza efectiv regulile de distantare sociala si isi pun in pericol viata.
Romania are peste 3 milioane de pacienti cronici si peste 200.000 de bolnavi de cancer, 7,4 milioane de romani sufera de hipertensiune arteriala si 1,7 milioane au diabet zaharat. Situatii similare celei de la SJU Slatina, unde pacientii se inghesuie pentru un control, o reteta sau un concediu medical, s-au inregistrat si la Policlinica Spitalului din Craiova sau Deva, inclusiv in capitala. Practic, persoanele cele mai vulnerabile in fata coronavirusului, care au sistemul imunitar grav afectat, stau unul in spatele celuilalt, asteptand sa le vina randul.


Totusi, bolile incurabile si cancerul nu tin cont de context, tratamentele si durerea nu pot fi puse pe pauza, iar pacientii au nevoie urgenta de sprijin si ingrijire de specialitate. Din pacate oamenii nu inteleg ca si in conditiile in care sunt protejati de o masca, risca sa contacteze coronavirusul intrucat nu este pastrata distanta sociala. Oamenii ar trebui sa constientizeze insa, ca suferind de o boala cronica, incurabila, se expun si isi risca viata, intrucat, cele mai multe cazuri de deces din pricina coronavirusului aveau si alte afectiuni precum diabet, boli cardiace sau cancer.

Ultimele zile ne-au aratat, din nefericire, efectele necrutatoare pe care le are virusul asupra pacientilor oncologici sau cronici. Pentru ei, mai tarziu poate fi prea tarziu. Grav este ca, printre batrani si bolnavi, se regasesc si viitoare mamici care au nevoie de consult de specialitate, si care, pun doua vieti in pericol, in timp ce asteapta la cozi interminabile. Pe aceasta cale, cadrele medicale fac apel la oameni, sau mai bine zis la omenie, sa se comporte responsabil, si totodata, civilizat.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here