Un Paște altfel și pentru ortodocsi

0
914

Am intrat în Săptămâna Mare iar credincioșii se pregătesc pentru Paște. Anul acesta, slujbele vor avea loc cu ușile închise.


Lumina Sfântă va ajunge la oameni prin intermediul voluntarilor ce vor merge pe străzi iar oamenii vor putea să aprindă candele la ferestre, insa acum s-a ridicat o nouă problemă, cum va fi distribuit Paștele.
Numărul voluntarilor este destul de redus, iar aceștia au ca sarcină principală distribuirea Pștelui pentru oamenii bolnavi. La nivelul Episcopiei Slatinei și Romanaților sunt 11 voluntari adulți în oraș, iar în restul județului sunt 369 de voluntari.
„Pentru credincioșii vârstnici şi bolnavi, „Paştile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie” se arată pe site-ul Episcopiei Slatinei și Romanaților.
Cât despre distribuirea Paștelui pentru restul credincioșilor, reprezentanții bisericii spun că vor amenaja în afara lăcașurilor de cult locuri unde va fi distribuit Paștele.
„Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”, va fi sfinţită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie, şi va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri şi sâmbătă, „Paştile” vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult. Personalul deservent va purta mască şi mănuşi de protecţie. Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcaşurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paşti (vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat)”, arată aceași sursă.
Cu toate acestea autoritățile anunță că deplasarea la biserică este interzisă.
„Puteți ieși în proximitatea casei, în afara curții, pentru a primi lumina de la voluntarii cu care Patriarhia Română colaborează în acest an, puteți rămâne în proximitatea casei pentru a asculta slujba, însă nu vă puteți deplasa spre biserică, indiferent cât de aproape este situată de casă și nu este permisă formarea de grupuri mai mari de trei persoane.
În cazul în care locuiți la bloc, puteți ieși din casă, de asemenea, pentru a primi lumina adusă de voluntarii BOR, dar este esențial să respectați regulile de distanțare socială, să nu aglomerați casa scării imobilului și să nu formați grupuri mai mari de trei persoane”, anunță autoritățile.
Amenzile pentru nerespectarea măsurilor impuse pe perioada starii de urgență sunt cuprinse intre 2.000 si 20.000 de lei.
În weekendul acesta Epscopia Slatinei și Romanaților a organizat o procesiune pe drumurile județului. Pentru prima dată în istoria bisericii ortodoxe din Olt a fost scoasă racla cu cele 19 moaște ale șfinților. Racla a trecut prin 12 localități, care prin unirea lor pe harta județului formează semnul crucii.

Redactor: Georgeta Trusca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here