Iarna întârziată nu a creat probleme mari fermierilor

0
692

Iarna din mijlocul primăverii ce a durat trei zile a fost mană cerească pentru unii fermieri, dar a făcut și pagube pentru alții.


Reprezentanții DAJ Olt nu se pot deplasa în teritoriu pentru a constata pagubele, dar cu toate acestea niciun fermier nu a declarat că a avut mari probleme. Ordonanța Militară nr.3 interzice controalele în teren, astfel că, în acest moment inspectorii DAJ Olt nu pot spune cu exactitate care sunt urmările celor trei zile de zăpadă abundentă, temperaturi scăzute și vânt puternic.
Potrivit directorului adjunct DAJ Olt, Ion Anuța: “nu au fost semnalate pagube produse de fenomenele natural nefavorabile.”
Deși vântul a avut intensificări destul de puternice, pomii nu au fost afectați.
“Polenul și floarea sunt afectate la temperaturi de -3 grade Celsius pe o perioadă de 10 ore, lucru ce nu a fost la noi. Totuși pot exista unele pierderi la soiurile timpurii, dar la cele tardive nu există probleme”, a spus Anuța.
Pentru culturile de toamnă, cei 5 cm de zăpadă au fost mană cerească, așa s-a redus seceta din sol. Nu au probleme nici la vița de vie, dar din păcate unii legumicultori au înregistrat pagube.
“Au fost câteva probleme la solarii fără încălzire, iar în Urzica la cinci beneficiari vântul a rupt folia. Aceștia nu au anunțat pagubele la DAJ”, a completat directorul adjunct DAJ Olt.
În această perioadă, problemele fermierilor sunt insa generate de pandemie.

Redactor: Georgeta Trusca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here