Hepatita A, simptome și măsuri de prevenire

0
75

Dat fiind faptul că, cele mai multe cazuri raportate de Hepatită virală A, au fost raportate în lunile septembrie-octombrie, Direcția de Sănătate Publică Olt, a întocmit un comunicat de presă cu simptomatologia acestei afecțiuni, populația afectată, modul de transmitere a bolii, contagiozitatea, dar și măsuri de prevenire.

”Hepatita A este cauzata de infectia cu virusul neincapsulat hepatitic A, virus ARN identificat pentru prima data prin microscopie electronica in 1973. Acest virus face parte din genul Hepatovirus, familia Picornaviridae. Hepatita virala A este raspandita in toata lumea, ariile geografice putand fi caracterizate de un nivel al endemicitatii inalt, intermediar si scazut. Nivelele de endemicitate sunt legate de conditiile igienico-sanitare. In zonele cu endemicitate crescuta, adultii sunt in general imunizati si epidemiile de HVA sunt neobisnuite. Imbunatatirea conditiilor igienico-sanitare a facut ca un numar crescut de adulti tineri sa devina susceptibili, astfel incat frecventa cu care apar focarele este in crestere. Nivelul endemicitarii hepatitei A in UE / EEA variază de la foarte scazut la intermediar cu un declin al ratelor de notificare a bolii în ultimele decenii.

Simptomatologia hepatitei virale A variază de la usoara pana la severa si are o durata de la două saptamani la câteva luni. Infectia cu VHA rareori produce hepatita fulminanta si insuficienta hepatica (rata de fatalitate fatalitate: 0.1 – 0.3%). Imunitatea după infectie este pe tot parcursul vietii.

In functie de conditii, virusul poate fi stabil în mediu luni de zile, fiind rezistent la metodele comune de pastrare a alinemetelor: uscare si congelare.Virusul este relativ stabil la niveluri scazute ale pH-ului și temperaturi moderate, dar poate fi inactivat de: temperaturi ridicate (>85 ° C), clor”.

Populatie afectata:

Omul este singura gazda naturala, desi mai multe primate non-umane au fost infectate in conditii de laborator.

Populatie la risc: persoane susceptibile care calatoresc in zone cu endemicitate crescuta a HVA, grupuri populationale care trăiesc in conditii sanitare improprii, persoane care folosesc droguri injectabile, homosexualii și, foarte rar, beneficiarii de sânge și produse din sânge.

Conform datelor din sistemul european de supraveghere (TESSy): copii cu varste intre 5-14 ani sunt cei mai afectati; iar cele mai multe cazuri raportate sunt in lunile septembrie si octombrie.

Semne si simptone

Simptomatologia hepatitei A este dificil de diferentiat fata de celelalte tipuri de hepatite virale acute. Boala are de obicei, un debut brusc cu febra, stare generala de rau, anorexie, greata, disconfort abdominal, icter si urina hipercroma. Simptomatologia clinica, de obicei, nu dureaza mai mult de 2 luni, cu toate că la 10% -15% din persoane, semnele si simptomele se pot prelungit pana la 6 luni1. Aparitia simptomatologiei de infectie cu HVA este direct legata de varsta. La copiii cu varsta mai mica de 6 ani, cele mai multe infectii sunt asimptomatice (70%). La adulti si copii cu varsta peste 6 ani, infectia este de obicei simptomatica, icterul aparand la peste 70% dintre pacienti.

Transmitere

HAV se transmite

– pe cale fecal-orala: virusul hepatitei A este abundent excretat în materiile fecale si poate supraviețui în mediu pentru perioade lungi de timp. Infectia este, de obicei, dobândita prin ingerarea de alimente, apa contaminate cu materii fecale.

– direct de la persoana la persoana, transmiterea fiind favorizata de conditiile precare de igiena

– ocazional prin contact sexual (anal-oral) si transfuzii de sange.

Perioada de incubatie:

-are o medie de 28-30 zile (interval 15-50 zile).

Contagiozitatea:

– studiile arata ca perioada de maxima contagiozitate apare in ultima jumatate a perioadei de incubatie si continua cateva zile dupa debutul icterului. Cele mai multe cazuri nu mai sunt contagioase dupa prima saptamana de la debutul icterului, desi la copii a fost documentata o excretie virala prelungita pana la 6 luni.

Măsuri de prevenire a hepatitei A:

  1. Igienă personală

Spălarea frecventă și corectă a mâinilor cu apă și săpun, în special înainte de masă și după folosirea toaletei.

Învățarea și supravegherea copiilor pentru respectarea regulilor de igienă.

  1. Siguranța alimentară

Consumul de apă potabilă sigură (fiartă sau îmbuteliată, mai ales în zone cu risc).

Evitarea gheții preparate din apă nesigură.

Spălarea atentă a fructelor și legumelor; de preferat decojirea lor.

Evitarea fructelor de mare crude sau insuficient preparate termic (stridii, scoici).

Evitarea mâncărurilor de stradă din surse nesigure.

  1. Igiena colectivă și a mediului

Asigurarea de condiții bune de canalizare și aprovizionare cu apă potabilă.

Eliminarea corespunzătoare a deșeurilor.

Educație sanitară în comunități și școli.

  1. Vaccinarea

Vaccinul anti-hepatitic A este cea mai eficientă metodă de prevenire.

Se recomandă în special:

copiilor, în zone cu incidență crescută;

persoanelor care călătoresc în zone endemice;

personalului din sănătate, alimentație publică, colectivități;

pacienților cu boli hepatice cronice.

  1. Măsuri în contact cu persoane infectate

Persoanele care au intrat în contact apropiat cu un bolnav pot beneficia de vaccin sau, în unele cazuri, de imunoglobuline pentru protecție rapidă.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.