Alege fructele și legumele de sezon!

0
13

România este unul dintre liderii europeni la producția de prune, alături de Franța. Doar în 2022, fermierii români au adus peste 665.000 tone, plasând țara noastră în topul producătorilor de pe continent.

La nivelul Uniunii Europene, fructele și legumele reprezintă o parte vitală a agriculturii: în 2023, au însemnat 12,6% din producția agricolă totală, cu o valoare de aproximativ 68 miliarde euro. Totuși, consumul mediu zilnic al europenilor este de 351 g, sub recomandarea OMS de 400 g. Putem face mai mult pentru sănătatea noastră și pentru fermierii locali!

  • De ce să alegem fructe și legume de sezon?

Sunt mai gustoase și mai nutritive

Sprijinim munca fermierilor români și economia locală

Reducem risipa alimentară și protejăm mediul

În 2023, cetățenii UE au consumat în medie 351 de grame de fructe și legume pe persoană și pe zi, mai puțin decât cele 400 de grame (aproximativ 5 fructe și legume pe zi) recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acest lucru este important atât pentru sănătatea publică, cât și pentru sectorul agricol.

  • Consumul mai multor fructe și legume reduce riscul de îmbolnăvire și îmbunătățește starea generală de sănătate.
  • Creșterea consumului îi sprijină, de asemenea, pe producătorii de fructe și legume din UE.

Potrivit datelor Eurostat, între 2010 și 2020, numărul fermelor producătoare de fructe și legume din UE a scăzut cu 15 %.

Fructele și legumele din UE în cifre

În UE, fructele și legumele reprezintă o componentă esențială a agriculturii și a vieții cotidiene. De la fermele familiale la piețele internaționale, acestea joacă un rol esențial atât în nutriție, cât și în economia rurală. Iată o privire de ansamblu asupra sectorului, pe baza celor mai recente date.

  • În 2023, fructele și legumele au reprezentat 12,6 % din producția agricolă totală a UE, în valoare de aproximativ 68 de miliarde EUR;
  • UE a produs 59,8 milioane de tone de legume (inclusiv leguminoase) și 41,2 milioane de tone de fructe și fructe cu coajă lemnoasă;
  • Aproximativ 1,5 milioane de ferme din UE exploatau livezi și aproximativ 700 000 cultivau legume proaspete;
  • În total au fost utilizate pentru producția de fructe 3,7 milioane de hectare de teren și 2 milioane de hectare pentru legume.

Sfat AFIR: Alege produse de sezon – pentru sănătatea ta și pentru comunitățile rurale din România.

Descoperă mai multe idei despre importanța consumului local și despre ce fructe și legume sunt în sezon https://rb.gy/ydfcjz

Redactor: Geanina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.