Până in 2030 – clădiri cu performanță energetică ridicată

0
42

Alegem electronicele și electrocasnicele în funcție de clasa de consum pe care o vedem pe etichetă și vom ajunge să facem același lucru și când este vorba despre locuințe. Trendul este valabil la nivel European și vizează realizarea sau transformarea clădirilor deja ridicate, în construcții cu un consum de energie și cu emisii aproape zero sau zero, până în 2030.

Clădirea NZEB (în engleză: Near Zero Energy Building) este acea construcție care are o performanță energetică foarte ridicată, ce anulează aproape în totalitate pierderile de energie, iar pentru a-și completa necesarul utilizează energie din surse regenerabile și doar în mică măsură energie din surse convenționale.

Un astfel de model reprezintă idealul în materie de construcții civile sau industriale și include dotări precum panouri fotovoltaice individuale, pompe de căldură, încălzire în pardoseală, sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, tâmplărie de calitate și izolație de peste 10 cm grosime a pereților exteriori.

Conform Directivei europene privind performanța energetică a clădirilor țărilor UE trebuie să dezvolte strategii de renovare pe termen lung, menite să faciliteze transformarea rentabilă a clădirilor existente în clădiri cu energie aproape zero, până în 2050.

Mai mult decât atât, cerința ZEB ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2030 tuturor clădirilor noi și de la 1 ianuarie 2027 tuturor clădirilor noi ocupate sau deținute de autoritățile publice.

Redactor: Geanina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.