15 Mai – Ziua Internațională a Familiei

0
29

În fiecare an, pe 15 mai, întreaga lume celebrează legătura cea mai profundă și mai definitorie pentru fiecare dintre noi: familia. Ziua Internațională a Familiei a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite în 1993, cu scopul de a sublinia importanța fundamentală a familiilor în societate și de a atrage atenția asupra provocărilor cu care acestea se confruntă, indiferent de colțul lumii în care se află – fie că vorbim despre lipsuri materiale, vulnerabilități sociale sau nevoi speciale.

“Azi, când marcăm Ziua Internațională a Familiei, îmi doresc să vorbim despre implicare, curaj, empatie, iubire pentru copii și sprijinirea familiilor, mai ales acolo unde este nevoie de o mână de ajutor. Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale sprijină toate familiile – cele tinere, cele numeroase, cele aflate la început de drum sau în momente grele. Familia este începutul tuturor lucrurilor care contează cu adevărat în viață — locul unde învățăm ce înseamnă iubirea necondiționată, curajul de a merge mai departe și puterea de a fi împreună, indiferent de greutăți”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.

Prin proiecte și programe importante pentru familiile din România, pentru tinerii care, din motive medicale, nu pot avea copii, dar și pentru familiile aflate în situații de risc, MMFTSS derulează o serie de programe importante:

Pogramul FIV continuă și în 2025. Și în acest an se vor acorda câte 15.000 de lei pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro, finanțarea fiind asigurată din bugetul Ministerului Muncii, Familiei Tineretului și Solidarității Sociale.

Sprijin pentru familiile în situații de risc cu ajutorul măsurilor la care ne-am angajat prin PNRR. O rețea de 155 de centre de zi pentru copiii din mediile vulnerabile, va contribui la prevenirea separării copiilor de familie. În aceste centre, copiii vor putea primi o masă caldă, vor fi ajutați în efectuarea temelor din partea specialiștilor, dar vor avea și activități extrașcolare. Suma totală pe care România o va accesa prin PNRR pentru aceste centre de zi este de 50.618.944 de euro. Numărul copiilor care urmează să beneficiază de serviciile centrelor de zi va fi peste 13.000.

Sprijin pentru familii la început de drum prin credite garantate de stat prin programul Family Start. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 6.000 de lei, respectiv pentru familiile monoparentale care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 7.500 de lei, vor putea accesa acest program aflat acum în procedură de transparență decizională. Dobânda subvenționată este de 75%, iar suma maximă ce poate fi accesată este de 150.000 de lei pentru:

  • achiziţia de autoturisme noi, precum şi achiziţia de autoturisme adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi sau achiziţia de autoturisme noi şi decontarea cheltuielilor care au ca obiect adaptarea autoturismului la nevoile speciale ale persoanelor cu dizabilităţi;
  • plata chiriei, în limita a maximum 300 euro/lună, la cursul Băncii Naţionale a României, plata studiilor, sau a anumitor intervenții medicale, reprezintă doar o mica parte din cheltuielile eligibile din program.
  • Sprijin pentru familiile vulnerabile prin Venitul Minim de Incluziune (peste 263.000 de beneficiari).

Redactor: Geanina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.