Program de formare unic în România –screeningul extins al bolilor hepatice cronice

0
18

Prin proiectul “LIVE(RO)3 Plan Strategic Integrat: Dezvoltare, Monitorizare și Control al Calității în Screeningul Bolilor Hepatice Cronice”, cod SMIS 317713 se derulează Programul de formare dedicat specialiștilor din domeniul screeningului bolilor hepatice cronice. Proiectul este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi

Un program de formare unic în România, conceput și implementat de medici pentru medici, menit să contribuie la consolidarea capacității de formare a personalului medical și la pregătirea profesioniștilor din sănătate pentru a derula un program de screening standardizat și actualizat.

 Noutatea programului de formare constă în abordarea și integrarea unor patologii noi, extrem de frecvente în societatea modernă și care sunt, din păcate, din ce în ce mai des întâlnite în rândul pacienților din toate mediile sociale și aparținând tuturor categoriilor de vârstă. În urma parcurgerii programului de formare, medicii din diverse specialități precum medicina de familie, gastroenterologie, medicină internă, imagistică medicală, boli infecțioase, oncologie, diabet și boli de nutriție, medicină de laborator, sănătate publică, epidemiologie, endocrinologie vor dobândi cunoștințe și competențe noi în vederea participării la programul de screening al populației pentru bolile hepatice cronice. Programul de screening derulat în perioada 2020-2023 prin proiectele LIVE(RO)-2 va fi extins, integrând screeningul hepatitelor virale B/C/D, boala hepatică steatozică asociată disfuncției metabolice (MASLD) și boala hepatică alcoolică.

Programul de formare se derulează sub coordonarea Institutului Clinic Fundeni și a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, cu aportul și expertiza profesioniștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică.

Ținta programului de formare este pregătirea a 800 de medici și asistenți medicali pentru screeningul bolilor hepatice cronice. La nivelul lunii februarie, după 6 luni de la lansarea programului de formare, exista deja un număr de 158 de medici instruiți și certificați.

Până acum Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a format și certificat 79 de medici specialiști în programul de screening al bolilor hepatice cronice din județele Iași, Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău și Vaslui.

Institutul Clinic Fundeni a format și certificat 79 de medici specialiști în programul de screening al bolilor hepatice cronice din municipiul București și din județele Ilfov, Călărași, Giurgiu, Ialomița.

Programul de formare a debutat în luna septembrie a anului trecut și se va extinde pe toată durata implementării proiectului, respectiv până în august 2027.

 Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Sănătate (PS), Prioritatea 1: Creșterea calității serviciilor de asistență medicală primară, comunitară, a serviciilor oferite în regim ambulatoriu și îmbunătățirea și consolidarea serviciilor preventive.

Redactor: Geanina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.