Locuitorii din Caracal vor beneficia de transport în comun. Pentru prima dată, Primăria Caracal va implementa în oraș un transport public cu autobuze ecologice în oraș. Proiectul are finanțare europeană de 24,8 milioane lei. Prima linie de autobuze ar urma să fie funcțională la finalul acestui an sau în prima parte a anului viitor.
Anul trecut a fost depusă cererea de finantare in cadrul Programului Operational Regiunea Sud Vest Oltenia 2021-2027, prioritatea 4 – Mobilitate urbana sustenabila pentru proiectul ”Infiintare sistemului de transport public cu autobuze ecologice la nivelul municipiului Caracal”. Urmând ca în martie să fie semnat contractul
‚La inceputul lunii martie va fi semnat contractul de finantare cu A.D.R. Sud Vest Oltenia. A fost publicat anuntul în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene cu privire la modalitatea de atribuire a gestiunii serviciului de transport public local prin atribuire directă catre un operator economic înființat de autoritatea locală. A fost demarata procedura de elaboarea a unui Plan Urbanistic Zonal in urma caruia vor fi aprobate reglementarile urbanistice ale zonei, Bulevardul Nicolae Titulescu nr. 90, cu privire la funcționalitatea amplasamentelor pe care vor fi realizate constructiile ce vor deservi activitatea de transport public local’, a declarat edilul Ion Doldurea.
În urma semnarii contractului de finantare vor fi derulate procedurile de achizitii atat pentru lucrarile de construire cat si pentru furnizarea autobuzelor electrice.
Prima linie de autobuze va deveni functionala după recepția lucrărilor de construire și finalizarea procedurilor de achiziție intracomunitară a autobuzelor electrice, preconizate la nivelul anului 2026.
‘Principalele motive ce au dus la inscrierea UAT ului Municipiul Caracal in programul mai sus mentionat au fost in primul rand lipsa transportului public la nivelul municipiului, distantele considerabil de mari dintre cartiere, veniturile modeste ale unor cetateni ce nu isi permit achizitia unui autoturism proprietate personala si nici serviciile unor firme de transport privat (regim taxi etc.), ceea ce au dus spre necesitatea infiintării unui sistem de transport public urban care sa minimizeze impactul asupra mediului si sa imbunatateasca calitatea vietii locuitorilor prin utilizarea unor mijloace de transport care sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera, sa reducă dependenta de masinile personale, intr-un cuvant un sistem de transport public eficient’, a completat Doldurea.
Redactor: Georgeta Trușcă