Modernizare, digitalizare și soluții eficiente pentru diminuarea deficitului de forță de muncă

0
88

Președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă , Florin Cotoșman, a participat la „Forumul Dezvoltăm România”, desfășurat la Palatul Parlamentului. Evenimentul, organizat de Intact Media Group, a reunit reprezentanți ai autorităților și ai mediului de afaceri pentru a discuta despre provocările pieței muncii și soluțiile pentru criza forței de muncă.

În intervenția sa, președintele ANOFM a prezentat planurile și demersurile făcute de instituție pentru modernizarea și adaptarea serviciilor publice de ocupare la realitățile actuale, în acest sens ANOFM având în implementare un proiect în valoare 183 de milioane de euro, finanțat din Fondul Social European pe principiul FNLC (Finațare Nelegată de Costuri).

Una dintre soluțiile pe care ANOFM le implementează în cadrul acestui proiect pentru combaterea deficitului de forță de muncă vizează identificarea a cel puțin 275.000 de persoane inactive, înregistrarea acestora în evidențele Serviciului Public de Ocupare, oferirea de măsuri personalizate în vederea integrării acestora pe piața muncii, precum și furnizarea de servicii modernizate pentru un număr de minim 21.000 de angajatori.

De asemenea, în cadrul acestui proiect, ANOFM derulează în prezent o analiză strategică împreună cu Banca Mondială. Această analiză urmează să fie validată de Comisia Europeană și va sta la baza viitoarelor măsuri de modernizare a Serviciului Public de Ocupare.

„Piața muncii se schimbă, iar ANOFM trebuie să fie un partener de încredere atât pentru angajatori, cât și pentru cei care își caută un loc de muncă. Digitalizarea, modernizarea și adaptarea serviciilor publice de ocupare sunt deosebit de importante pentru a răspunde provocărilor actuale și viitoare”, a declarat Florin Cotoșman. Totodată, președintele ANOFM a evidențiat importanța continuării procesului de digitalizare a instituției, un exemplu fiind realizarea și operationalizarea platformei informatice PULS, care permite angajatorilor să acceseze online serviciile oferite de ANOFM. În prezent, peste 70% dintre angajatori accesează online serviciile oferite de ANOFM.

Astfel, s-a redus timpul de acces al serviciilor, totul este digitalizat în relația cu angajatorii. Aceștia au posibilitatea de a declara online locurile de muncă vacante, de a solicita subvenţiile oferite de ANOFM și de a transmite lunar documentele justificative pentru subvenții.

De asemenea, un element inovator este modulul de mediere automată a muncii, care eficientizează procesul de corelare a cererii și ofertei de forță de muncă.

O altă temă importantă abordată a fost necesitatea încurajării tineriilor de a rămâne pe piața muncii din România. În acest context, președintele ANOFM, Florin Cotoșman, a subliniat că în Programul de Guvernare s-a prevăzut instituirea unei noi măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă pentru tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată pe un loc de muncă.

Această măsură va consta în acordarea unei prime de stabilitate pe o perioadă de doi ani:

1.000 de lei lunar în primul an de activitate

1.250 de lei lunar în al doilea an

Pentru a susține aceste noi măsuri și pentru a răspunde provocărilor pieței muncii, legislația în domeniul stimularii ocuparii forței de muncă va fi adaptată, astfel încât să fie în concordanță cu noile măsuri și să faciliteze integrarea mai eficientă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.