ROSPIN, prezenți la Congresul Internațional de Astronautică. Din echipă a făcut parte și o oltencă

0
2404

O echipă de tineri români pasionați de spațiu au fost prezenți zilele acestea la cea de-a 75-a ediție a Congresului Internațional de Astronautică (IAC 2024), desfășurată în perioada 14-17 octombrie la Milano, Italia.

Echipa din România are în componență șapte tineri, printre care și o oltencă. Ilona Oprea este din Brastavățu și face parte din echipa ROSPIN-Romanian Space Initiative . Ilona a absolvit Licelul ‘Mihai Viteazul’, specializarea matematică-informatică are un master în cadrul Univerității Politehnică București și lucrează ca inginer în domeniul spațial. Încă din anii studenției ea face parte din echipa Romanian Space Initiative (ROSPIN), care este un ONG cu scopul dezvoltării domeniului spațial în Romania și care și-a propus să îmbunățățescă mediul educațional al studenților.

Tinerii au la activ multe proiecte importante și concursuri.
In Italia, românii au prezentat două proiecte: ROSPIN-SAT-1, primul CubeSat open-source din România pentru Observarea Pământului, ce va contribui la monitorizarea pădurilor și va servi ca platformă educațională. Cei 7 tineri au împărtășit mai multe detalii despre designul tehnic și obiectivele misiunii la sesiunea de Small Earth Observation Missions. Al doilea proiect prezentan a fost ROSPIN School, programul educațional pentru liceeni ce a ajutat peste 800 de elevi să exploreze domeniul spațial, cu peste 500 de absolvenți.

‘Am avut onoarea de a reprezenta atât compania Deimos, cât și România și de a prezenta munca mea și a echipei mele în cadrul programului Space Rider al Agenției Spațiale Europene (ESA). Evenimentul a reunit peste 11.200 de delegați din 120 de țări și a găzduit un număr record de expozanți, transformând Milano în centrul industriei spațiale internaționale.Săptămâna IAC a fost plină de prezentări extraordinare despre cele mai recente evoluții ale programelor spațiale din întreaga lume. Am avut onoarea de a reprezenta Deimos în fața unui public internațional de experți, evidențiind de asemena munca remarcabilă a colegilor mei din sediul românesc al Deimos, în cadrul programului Space Rider al Agenției Spațiale Europene. Programul Space Rider, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană împreună cu alte companii cheie din sectorul aerospațial, își propune să creeze un sistem european reutilizabil pentru transportul în spațiu. Am avut ocazia să prezint două lucrări dedicate analizelor de misiune și testelor de cădere la scară completă a vehiculului Space Rider.De asemenea, colegii mei din Romanian Space Initiative (ROSPIN) au fost prezenți la congres pentru a prezenta munca noastră din ultimii ani asupra CubeSat-ului ROSPIN-SAT-1 si a programului educational pentru liceeni, ROSPIN School. În cadrul ONG-ului ROSPIN înființat în 2019, urmărim să aducem educația spațială mai aproape de tinerii din România, prin proiecte tehnice, programe educaționale pentru elevi si studenți și evenimente de comunitate.Prima mea participare la acest congres m-a fascinat și m-a impresionat prin diversitatea ideilor și expertizei adunate din întreaga lume. Experiența de a prezenta contribuțiile noastre în fața unui public internațional de experți a fost nu doar o onoare, ci și o oportunitate extraordinară de a evidenția avansurile tehnologice și implicarea echipei noastre în dezvoltarea unui sistem revoluționar de transport spațial’ , a declarant în exclusivitatea pentru PTv, Ilona Oprea, outreach manager ROSPIN.

În 2024, Italia sărbătorește 60 de ani de la lansarea primului satelit italian, San Marco, datorită căruia este considerată a treia țară din lume și prima din Europa care a lansat un satelit. Prin urmare, motto-ul Congresului a fost: Spațiu responsabil pentru durabilitate, ce a conținut o dilemă; Tehnologiile spațiale sunt vitale pentru viața socială prezentă și pentru un viitor durabil, dar spațiul cosmic este o resursă limitată și trebuie să păstrăm acest bun pentru generațiile viitoare.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here