O nouă viitură se îndreaptă spre România, pe Dunăre. 5 localități din Olt sunt pe malul fluviului

0
1429

Inundațiile provocate de ciclonul ‘Boris’ au speriat întreaga Europă. Cu toate că ploile s-au redus, nu am scăpat de furia apelor.

La această dată este alertă pe Dunăre, după ce fluviul a ieşit deja din matcă în Austria, Slovacia şi Ungaria, iar viitura se îndreaptă spre România. Săptămâna viitoare, debitul Dunării va fi dublu faţă de cel normal pentru această perioadă. Primarii localităţilor de pe malurile Dunării au fost avertizaţi să fie pregătiţi.

În Olt, pe malul Dunării sunt poziționate patru comune, Ianca, Grojdibodu, Orlea și Gârcov, dar și orașul Corabia

În zona localităților oltene de pe malul Dunării nu este panică. Primarii spun că digurile sunt în stare bună, și vor face față viiturii.

‘ Nu este problemă. În zona noastră digurile au fost refăcute. Ultimele lucrări au fost făcute în 2006 -2007 , când s-a rupt digul în Dolj. Toată zona noastră este diguită. Suntem pregătiți pentru orice, dar nu avem de ce să ne facem probleme’, a declarat Mirel Pascu, primarul localității Ianca.

Probleme nu sunt nici în dreptul orașului Corabia.

Nu sunt probleme. După ce trece de cota 600 atunci apar probleme în zona noastră și sunt inundate terenurile agricole și platforma orașului. Acum, Dunărea este la cota 50, lucru ce ne oferă liniște’, au declarat pentru PTV Oltenia, reprezentanții Primăriei Corabia

Potrivit autorităților centrale, în prezent, debitul fluviului la intrarea în ţară este de 3.400 de metri cubi pe secundă, sub media lunii septembrie. Situaţia se va schimba în zilele următoare. Dunărea va continua să se umfle până pe 25 septembrie, când debitul este estimat la 8.500 de metri cubi pe secundă, de două ori peste cel normal. În alertă sunt 20 de primării, în special cele aflate la intrarea Dunării în țară.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here