5 artiști olteni expun în capitală

0
1224

Cinci artiști olteni expun în capitală. Cei cinci artiști reuniți sub titulatura Grupul din Sud expun lucrări de pictură și obiecte la galeria Artoteca BMB din București începând cu 26 august.

Artiștii Cristina Bacicu-Botez, Marcel Duțu, Cătălin Podoleanu, George Dragomir-Turia și Adriana Vâlcea trăiesc și lucrează în Slatina.

Curatorii expoziției sunt Liviu Nedelcu și Gheorghe Dican.Vernisajul evenimentului va avea loc luni, 26 august 2024, ora 17.00 la galeria Artoteca, Soseaua Mihai Bravu nr.4, sector 2, București’, anunță organizatorii.

Despre lucrările Cristinei Botez, criticul de artă Mihai Plămădeală spunea:’’se disting prin concizia formelor propuse, care, deși figurative și inspirate din realitate, sunt practic inventate ca semne vizuale bidimensionale, alcătuite din linii, puncte și pete. Este vorba despre o formă de figurativ, care se sprijină într-o importantă măsură pe abstract, joncțiunea dintre cele două direcții producându-se, în principiu, sub egida unui suprarealism moderat.”
Fiecare pictor se află deja la maturitatea artistică, fiecare are tehnici distincte și Mihai Duțu spunea despre lucrările lui Marcel Duțu că:’’reprezentările unei pânze, în contextual a ceea ce numim ”spațial”, sunt despre materia din jur, despre sunetul și ritmul a tot ceea ce este viu, despre simțuri și emoții detectate.
Pânzele conțin intervenții grafice așezate pe forme figurative, scrijelituri, linii circulare cu rol de umplere a spațiului și multe alte elemente ce dau consistență’’

Cătălin Podoleanu mizează pe armonie, rezolvând consonantic diferențele de frecvență ale paletelor sale. Pleacă de la o culoare dominantă plasată ca fundal, peste care juxtapune forme geometrice sau tușe concise. Rezultă o serie de lucrări calibrate, cu valențe decorative puternice, ale căror elemente sunt așezate, fără echivoc, la același nivel, pe același strat, în ciuda formelor suprapuse (rezolvate prin culori translucide) sau a sugestiei de intersecții planimetrice prin linii oblice’, a declarat Mihai Plămădeală, critic de artă.

În schimb arta lui George Dragomir se distinge prin subdimensionarea pieselor.

Abstractizarea, supra și subdimensionarea pieselor, refuzând o asociere simplistă a portretelor cu noțiunea de identitate, fără viață sau lipsind cu desăvârșire, sugerează o privire întoarsă spre interior. Pe suprafața albă, artistul George Dragomir Turia intervine cu desene și accente liniare ori cromatice și detalii decorative care surprind natura complexă a interiorității umane, împletind simpla stare subiectivă cu gândirea simbolică’, a spus Georgiana Cozma

Adriana Vâlcea este cea mai tânără din grupul de artiști dar cu o experiență și numeroase expoziții.

‘Artista lucrează cu multă pasiune şi dăruire şi reuşeşte să realizeze expoziţii de grup şi expoziţii personale de grafică, grafică de carte şi expoziţii de pictură’’, spunea Georgea Smarandache, directorul Muzeului Județean Olt.

Redactor ; Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.