APM Olt monitorizează calitatea aerului din Slatina

0
985

Monitorizarea calităţii aerului în în trimestrul I 2024 s-a făcut continuu cu trei staţii automate ce fac parte din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului.

Potrivit APM Olt, stația OT1 de tip industrial, amplasată pe str. Dealul Grădişte, care monitorizează poluanții dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon, ozon, pulberi în suspensie, stația OT2 de tip fond urban, amplasată pe str. Aleea Muncii, nr. 4, care monitorizează poluanții ozon, pulberi în suspensie și stația OT3 de tip trafic, amplasată pe b-dul A.I.Cuza în zona limitrofă Serviciului Rutier Olt, care monitorizeaza pulberi în suspensie  și hidrocarburi aromatice policiclice , respectiv benzo(a)piren.

Stația OT 1  a efectuat un număr de 4671 determinări automate pentru indicatorii monitorizați și 91 determinări gravimetrice pentru pulberi în suspensie, staţia automată de tip fond urban OT2 a efectuat un număr de 2076  determinări automate de ozon  și au fost prelevate şi analizate un număr de 91 probe de pulberi în suspensie  şi 91 probe de pulberi în suspensie, iar la stația automată de tip trafic OT3 au fost prelevate 66 de probe de pulberi în suspensie  și 36 probe de benzo(a)piren .

‘Pentru indicatorii monitorizați de cele trei stații automate, în trimestrul I 2024, valorile înregistrate s-au situat sub limitele maxime admise stabilite prin Legea nr. 104 / 2011 privind calitatea aerului înconjurător, cu excepția unei depășiri a valorii limite zilnice la particule în suspensie PM10 gravimetric (valoarea limită zilnică 50 microgram/m3, medie pe 24 ore), ce a fost înregistrată la staţia automată de tip industrial OT2, în data de 1 februarie 2024 și a două depășiri ale valorii limite zilnice la particule în suspensie PM10 gravimetric (valoarea limită zilnică 50 microgram/m3, medie pe 24 ore), ce au fost înregistrate la stația automată de tip trafic OT3, în zilele de 1 și 10 februarie 2024.În urma analizării datelor obținute, se constată că în trimestrul I 2024, la stația tip industrial OT1, în 91 de zile calitatea aerului a fost bună, indicele general zilnic de calitatea aerului a fost 1 și calificativul bun, iar la stația de tip fond urban OT2, în 62 de zile calitatea aerului a fost bună, indicele general zilnic de calitatea aerului a fost 1 și calificativul bun, iar în 29 de zile indicele general zilnic de calitatea aerului a fost 2 și calificativul acceptabil, în conformitate cu prevederile Ordinului M.M.A.P. nr 1818 / 2020 privind aprobarea indicilor de calitate a aerului care reprezintă un sistem de codificare utilizat pentru informarea publicului privind calitatea aerului’, se arată în comunicatul APM Olt.

În ceea ce privește radioactivitatea atmosferică, staţia automată de monitorizare a radioactivităţii atmosferice, care funcţionează în incinta APM Olt și care face parte din sistemul naţional de monitorizare a radioactivităţii atmosferice, a funcţionat în regim automat, iar datele achiziţionate privind doza gamma atmosferică, condiţiile meteorologice locale şi parametrii de funcţionare au fost raportaţi on-line prin satelit şi, ca rezervă, prin conexiune GPRS sau GSM la centrul de coordonare a reţelei – amplasat la Laboratorul de Radioactivitatea Mediului de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Potrivit aceleași surse, în luna martie au fost achiziţionate şi validate 2184 doze gamma. Valorile înregistrate nu au depăşit limitele de atenţionare şi s-au încadrat in limitele fondului natural conform Ordinului MMP nr.  1978 / privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a  Rețelei Naționale de Supraveghere a Radioactivității Mediului.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.