Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sprijină îmbunătăţirea accesului la serviciile de apă şi apă uzată în judeţul Olt prin acordarea unei sume de 14,5 milioane de euro către Compania de Apă Olt SA, furnizorul de servicii de apă şi apă uzată al judeţului.
Astăzi, Compania de Apă Olt a semnat alături de Primăria Municipiului Slatina și Consiliul Județean Olt, un contract de finanţare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Potrivit companiei aceste fonduri se adaugă la co-investiția din partea Uniunii Europene (UE), în cadrul Programului Operațional UE pentru Infrastructură pentru România.
„Investiția BERD este pentru Compania de Apă Olt o oportunitate de dezvoltare. Ne extindem serviciile de alimentare cu apă potabilă, canalizare, în conformitate cu standardele Uniunii Europene.
În prezent, avem investiții pentru extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare, în 25 de localități, construim stații de tare apă si stații de epurare, dar și un depozit de nămol în municipiul Slatina, în cadrul proiectului cu finanțare europeană nerambursabilă „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020”.
Contribuim la dezvoltarea municipiilor, orașelor și comunelor din județul Olt, comunități din care noi, Compania de Apă Olt facem parte”, a declarat Cătălin Ușurelu, director general Compania de Apă Olt.
Aproximativ 395.000 de locuitori, inclusiv cei din zonele rurale, vor beneficia de acces la servicii de apă și canalizare.
BERD este un investitor instituțional de top în România, care a investit peste 10,7 miliarde de euro, în 520 de proiecte din țară.
Până în prezent, BERD a finanţat 25 de operatori de apă în România, cu sume de până la 450 milioane de euro, mobilizând astfel investiţii de peste 5 miliarde de euro în infrastructura de apă şi canalizare din România.
„Investiţia BERD va permite Companiei de Apă Olt SA să-şi extindă acoperirea serviciilor de alimentare cu apă potabilă şi colectare şi epurare a apelor uzate, în conformitate cu standardele UE, aducând serviciile necesare municipalităţilor şi localităţilor mai mici din judeţ. Ca urmare, aproximativ 395.000 de locuitori, inclusiv cei din zonele rurale, insuficient deservite, vor beneficia de un acces sporit la servicii de apă şi tratare a apelor uzate”, se menţionează în comunicatul BERD.
Compania de Apa Olt S.A este o societate pe acţiuni care a devenit Operator Regional în anul 2007. Oferă servicii de alimentare cu apă şi apă uzată pentru 395.000 de locuitori din 13 localităţi. Compania este deţinută majoritar de Municipiul Slatina, în timp ce restul acţiunilor sunt deţinute de judeţul Olt şi de alte câteva autorităţi locale din zona de servicii a companiei.
Redactor: Georgeta Trușcă