De Crăciun vom avea legume românești pe mese. Fermier: Noi avem roșii de Crăciun dar puțini cred că nu sunt de import

0
1925

Anul acesta va fi un Crăciun atipic. Dacă altă dată aveam pe mese numai legume de import, de data acesta vom avea multe legume românești. Toamna blândă a protejat culturile, iar la aceasta dată, cu o lună înainte de Crăciun, pe tarabele din piețe se găsesc legume românești.

Fermierii spun că și de Crăciun vor avea legume din belșug, dar prețurile vor fi pe măsură.

Potrivit liderului Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel,  legumele vor pleca de la fermieri cu un preț iar în piețe vor ajunge să fie vândute dublu.

‘Anul acesta vom avea verdețuri pentru ca avem legumele acestea incluse în Programul MADR. Vom avea aceste legume și pentru că avem o toamnă mai călduroasă. Nu știu dacă putem face o estimare dar sper să nu mai fie blocajul de pe piață, de anul trecut, când salata se vindea cu 50 de bani și nu o lua nimeni. Un preț corect la salată este de 1 leu-1,4 lei /buc. Ridichii, ceapă verde 1 leu/ legătură, spanac 5-8 lei /kilogram și verdețuri 1- 1,5 lei /legătura. Vorbim de prețurile de la producători. Din experiența noastră, toate ajung pe piață cu un preț dublu’, a declarat Păunel.

Cu o lună înainte de Crăciun în sere şi solarii neîncălzite încă se coc roşiile.

În cea mai mare piață din municipiul Slatina, Piața Zahana, roșiile se vând cu prețuri cuprinse între 10 și 15 lei/kg, gogoșarul se vinde cu 10 lei/kg, ardeiul gras cu 8 lei/kg, ardeiul kapia cu 10 lei/kg, castraveții cu 9 lei/kg etc . Unul dintre producătorii din Olt care de trei ani are, de Crăciun , la vânzare roșii, va avea și anul acesta.

Vorbim de Ferma Radu din Obârșia unde încă exista producție bună de roșii și ardei iar de sărbători, oltenii vor putea cumpăra din Piața Zahana.

‘La cum arată cultura în acest moment, eu zic că vom avea și roșii și ardei. Au fost temperaturi bune ce ne permit să venim pe piață cu legume autohtone. Sper ca anul acesta oamenii să cumpere . Noi avem roșii de Crăciun din 2018 dar puțini cred că nu sunt de import’, a declarat Ionuț Radu, legumicultor.

Puterea de cumpărare a slătinenilor dictează și prețul din piață. În orașele mari roșiile românești se vând și cu 6 lei mai mult comparativ cu Slatina.

‘Noi nu vindem en-gros, venit pe piață cu ele, la Slatina, iar prețul la roții va fi undeva la 12-13 lei /kilogram iar la ardei, care acum îi dăm cu 10 lei/kilogram, cred, că va fi cam același preț. Oamenii nu au aceeași putere de cumpărare că în orașele mari, exemplu Sibiu. Acolo un kilogram de roșii se vinde și cu 20 de lei’, a completat producătorul agricol.

Oltul este județul cu cei mai mulți  legumicultori înscriși în ciclul II al programului „Tomata”, 7073.

Cei 1000 de euro alocați prin program, în ciclul II, se oferă pentru legumele puse pe piață din octombrie și până la finele lunii ianuarie anul viitor . Pe lângă tomate, în ciclul II pot fi cultivate și: ardei, castraveți, ceapă verde, salată, spanac și fasole păstăi, legumicultorii având de atins anumite cantități comercializate în intervalul amintit.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.