Acte normative aprobate in sedinta la propunerea Ministerului Mediului

0
363

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernul a aprobat în ședința de joi, două acte normative. Este vorba despre Ordonanța de Urgență a Guvernului privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deșeurilor, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Cel de-al doilea act normativ este reprezentat de  Hotărârea pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. Prin cele două acte normative aprobate, finalizăm în totalitate cadrul legal necesar demarării, la 30 noiembrie 2023, a Sistemului Garanție-Returnare pentru ambalaje.

„În ședința de Guvern de joi am aprobat două acte normative foarte importante din domeniul protecției mediului. Este vorba despre o ordonanță de urgență și despre o hotărâre a guvernului, ambele având scopul de a reglementa mai bine atât sectorul de management al deșeurilor, cât și componenta de finanțare a proiectelor de mediu. Așa cum vă anunțam de la acest pupitru în 14 septembrie, atunci când am decis respingerea solicitării de amânare a lansării SGR, Guvernul și-a asumat să opereze toate modificările legislative necesare pentru operaționalizarea Sistemului la termenul stabilit. Putem spune cu exact 28 de zile rămase până la lansare, că din punctul de vedere al autorității de Mediu și al Guvernului, ne-am îndeplinit toate sarcinile asumate. Începând de astăzi, intrăm în linie dreaptă”, a subliniat Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor. A fost introdus un sistem de contribuții datorate de către operatorii economici care introduc pe piață ambalaje primare nereutilizabile, care fac obiectul Sistemului Garanție-Returnare pentru ambalaje.

Plata acestor contribuții se va efectua pentru diferența dintre cantitățile de ambalaje primare nereutilizabile corespunzătoare obiectivelor anuale impuse și cantitățile efectiv recepționate. Sumele rezultate se utilizează pentru finanțarea dezvoltării infrastructurii gestionării deșeurilor în vederea atingerii obiectivelor naționale în domeniu, având la bază strategia stabilită de MMAP. Tot în urma modificărilor aduse, producătorii vor fi obligați să înregistreze în Registrul Ambalajelor SGR fiecare tip de ambalaj SGR pus pe piață iar comercianții sunt obligați să indice valoarea garanției distinct de prețul produsului, atât la raft cât și în documentele fiscale aferente produsului în ambalaj SGR.

Totodată, a fost creat cadrul legal pentru finanțarea Programului ”Săptămâna Verde” din Fondul pentru Mediu. Tot joi a fost modificată Ordonanța de urgență nr. 35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naționale de împădurire și reîmpădurire prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență. S-a introdus, în categoria terenurilor eligibile, pajiștile, care nu fac parte din categoria terenurilor agricole cu valoare naturală ridicată, precum și terenurile degradate și neproductive agricol, care necesită ameliorare prin împădurire.

Au mai fost aduse modificări pentru facilitarea proceselor administrative pentru închiderea depozitelor de deșeuri neconforme care fac obiectul cauzei C-109/22, pentru care România a fost condamnată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.