Alexandru Nicolae Bociu, președintele ANSVSA, a declarat că normele de aplicare a Legii porcului, vor fi emise până la finalul lunii septembrie.
Alexandru Bociu, președintele ANSVSA, a declarat pentru Agerpres că normele de aplicare a Legii porcului, prin care se intenționează combaterea pestei porcine africane pe teritoriul României, vor fi emise până la finalul lunii septembrie.
„Încă se lucrează la norme, dar sperăm să le avem până la finalul acestei luni. Legea Porcului este o lege care a fost agreată inclusiv de reprezentanţii de la Bruxelles şi ne propunem să combatem pesta porcină africană pe teritoriul României”, a declarat acesta pentru Agerpres.
Acesta a adăugat că deși nu mai există o limitare în ceea ce priveşte numărul de animale care pot fi crescute în gospodăriile populaţiei, sunt nişte măsuri draconice de biosecuritate care vor trebui respectate de crescătorii de porci.
Alexandru Bociu a mai spus că pentru a reglementa zona privind despăgubirile acordate crescătorilor de porci a fost cooptat Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICADR), care va furniza săptămânal preţurile din acest sector pentru a nu mai exista discrepanţe între diferite zone ale ţării.
Potrivit președintelui Asociației Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) s-a redus în ultimii doi ani de peste trei ori, de la 1.660 la câteva sute în prezent, dar cele mai multe sunt active în gospodăriile populaţiei.
Ultimele date ANSVSA arată că PPA evoluează în 190 de localităţi din 21 de judeţe, fiind active 481 de focare. De la prima semnalare a virusului PPA în România la 31 iulie 2017 şi până în prezent au fost eliminaţi peste 1,6 milioane de porci afectaţi de boală, iar 7.259 cazuri au fost semnalate la mistreţi.
Actul normativ, cunoscut în spațiul public drept Legea Porcului, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în luna mai a acestui an în forma adoptată de Cameră Deputaţilor la data de 19 aprilie 2023.
PTV Oltenia