Ziua Națională a Egalității de șanse între femei și bărbați, este marcata in fiecare an la data de 8 Mai. Această zi ar putea părea doar un moment simbolic, însă, pentru oamenii care fac eforturi zi de zi, pentru ca fetele și femeile din România să ducă o viața mai bună și mai dreaptă, 8 Mai este o zi foarte importantă. Mesajul secretarului de stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Luminița Popescu, cu ocazia Zilei Naționale a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați, 8 mai:
“Mă gândesc acum, în special, la femeile pe care le-am cunoscut în ultimii ani în societatea civilă, la femeile din mediul academic, din mediul de afaceri și, nu în ultimul rând, la colegii și colegele mele de la ANES, din MFTES și din alte instituții publice care, zi de zi, prin munca lor, contribuie la construcția unei lumi mai bune, mai echitabile, o lume a egalității de gen. Mă gândesc și la colegele mele politiciene, care au înțeles că a arăta nedreptățile și inegalitățile de gen nu înseamnă că sunt vulnerabile, ci dimpotrivă, că sunt puternice. Mă gândesc la toate cele care au înțeles că doar împreună putem schimba lumea, că suroritatea este indispensabilă în efortul de a lasa moștenire fiicelor noastre o lume în care să se poată realiza pe deplin! În ultimii ani, am cunoscut, în profunzime, felul în care femeile continuă să fie dezavantajate, doar pentru faptul că sunt femei”.
Potrivit secretarului de stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Luminița Popescu, fetele și femeile din România continuă să experimenteze discriminări pe piața muncii, continuă să ajungă mai greu în poziții de decizie, continuă fie subreprezentate în politică, sunt, în continuare, victimele violenței de gen, în toate formele sale. Multe femei din România suferă din cauza discriminării multiple, ele fiind și mai vulnerabile în fața stereotipurilor și prejudecăților.
“Toată această realitate trebuie să se schimbe! Și se va schimba, pentru că, tot în acești ani, am învățat foarte multe despre cum putem interveni în combaterea inegalităților. Astăzi, avem la dispoziție instituții, metode și instrumente prin care putem genera schimbări reale și autentice în direcția combaterii inegalităților de gen. Avem know-how cunoștințe substanțiale în aria politicilor specifice, a politicilor afirmative, am consolidat, începând cu anii 90 cea mai complexă și inovativă metodă de intervenție în aria politicilor publice – gender mainstreaming/abordarea integratoare a genului. Și putem afirma astăzi că tot ce am construit împreună în domeniul egalității de gen dă dovadă de reziliență. Și dacă vorbim de reziliență, convingerea mea este că, în intervențiile noastre, rolul educației este fundamental și, de aceea, integrarea perspectivei de gen în educație este, pentru mine, o proritate. Prin educație putem face schimbări de substanță, cu impact pe termen lung și cu rezultate solide. Prin educație putem reduce violența de gen, putem da putere reală fetelor și femeilor! Dar, pentru a putea interveni în educație, pentru a putea face politici, care să reprezinte interesele femeilor, trebuie să avem acces la decizie. Iar pentru ca femeile să aibă acces real la putere, singura soluție viabilă pentru România acum este adoptarea cotelor de gen! Cred, cu determinare, că femeile și bărbații trebuie să aibă șanse și oportunități egale în accesul la toate resursele! Fundament al democrației, egalitatea de șanse între femei și bărbați presupune vizibilitate, autonomie, responsabilitate și participare egală a femeilor și bărbaților în toate sferele vieții publice și private! Sunt pe deplin conștientă de responsabilitatea pe care o am și mă angajez azi, încă o dată, să fac tot ce îmi stă în putere pentru ca fetele și femeile din România să trăiască în siguranță, să fie auzite, ascultate, respectate, să fie crezute, să poată decide cu privire la propriul corp, să primească recunoașterea pe care o merită în toate domeniile și la toate nivelurile, să fie o voce puternică în toate deciziile de politici publice și să fie reprezentate și onorate în diversitatea lor”!
Redactor: Roxana Mihalache