Având în vedere perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare, DSVSA Olt a dispus măsuri specifice ce constau în supravegherea modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare în târgurile de animale autorizate, piețele agroalimentare, abatoare, unități de tranșare, unități de depozitare, unități de alimentație publică, precum și în unitățile unde se comercializează alimente de origine animală și nonanimală.
Măsuri aplicate în cazul produselor de origine animală:
Aspectele ce vor fi urmărite în timpul efectuării controalelor, în functie de activitatea desfăsurată sunt:
Sacrificarea mieilor:
Sacrificarea mieilor se face în unități de abatorizare ( SC MALITEXT SRL – Scornicesti ; SC FLORIS UNO CARN – Potcoava) autorizate sanitar veterinar și în locuri amenajate temporar, pentru care emiterea avizului se face în baza solicitărilor scrise din partea primăriilor( pana la aceasta data nu sunt cereri de la nivelul UAT –urilor pentru avizarea acestor obiective), în care se asigură supravegherea sanitară veterinară și unde sunt asigurate condițiile generale de igienă în conformitate cu prevederile Reg. nr. 852/2004 (cerințe generale de igienă pentru alimente) și Reg nr. 853/2004, Reg nr.1/2005 (gestionarea materialului cu risc specific – MRS si cerințe privind bunăstarea animalelor).
Aspectele urmărite în cazul mieilor destinați sacrificării:
– controlul stării de sănătate a animalelor şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislaţiei în vigoare, care sunt sănătoase, crescute în gospodării, ferme şi localităţi indemne de boli transmisibile;
– verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, în toate unităţile de tăiere aprobate, inclusiv verificarea modului de completare a formularelor de mişcare;
– verificarea condiţiilor privind transportul mieilor, care trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar in cazul distantelor care depasesc 50 km de la locul incarcarii pana la destinatie şi însoţit de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora și de documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar.In cazul crescatorilor particulari care-si transporta animalele proprii pe distante de pana la 50 km nu este necesara autorizarea mijloacelor de transport. In aceasta perioada se desfasoara actiuni de control in trafic in echipe mixte cu reprezentantii IPJ.
Aspectele urmărite la carnea de miel:
– verificarea modului în care sunt marcate carcasele de miel obținute în unitățile de abatorizare autorizate sanitar veterinar, cu respectarea prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 10/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman;
– livrarea din abatoare a loturilor de carne de miel să se facă numai în baza certificatelor sanitare veterinare;
– verificarea respectării pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată, inclusiv modul de marcare şi etichetare a acesteia;
– verificarea condițiilor de depozitare şi comercializare a cărnii de miel şi interzicerea efectuării acestor operaţiuni în spaţii improvizate, în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare;
– verificarea documentelor legale care însoţesc transportul şi care atestă că produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar;
– carnea de miel va fi obținută în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar numai la cererea directă a consumatorilor și nu va putea fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar;
– marcarea cărnii de miel rezultata în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar se va face cu marcă de sănătate de formă rotundă în interiorul căreia sunt înscrise indicativul județului urmat de codul numeric acordat de către DSVSA.
Aspectele urmărite pt. ouă şi produse din ouă destinate consumului uman:
– producătorii și comercianții care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare și centrele de ambalare trebuie să fie autorizați/înregistrați conform legislației în vigoare;
– transportul ouălor trebuie efectuat cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe toată perioada de depozitare și comercializare trebuie să asigure condiții de temperatură și igienă corespunzătoare;
– ouăle trebuie să fie marcate cu codul de producător, să provină din centre de ambalare ouă autorizate sanitar veterinar, să respecte standardele de comercializare, conform Reg. 589/2008;
– ouăle cu coaja crapată sau lovită se vor retrage de la vânzare şi vor fi dirijate pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscarea sau distrugerea acestora.
Aspectele urmărite pt. lapte şi produsele din lapte:
– comercializarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA judeţene, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, modificat;
– laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui, crescute în exploatații autorizate/înregistrate sanitar veterinar;
– micii producători care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sanătate care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari de libera practica imputerniciti de pe raza circumscriptiilor sanitare veterinare din localităţile de origine, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, modificat;
– brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli trebuie să fie identificate prin etichetare, protejate împotriva contaminării pe durata transportului și a expunerii la vânzare, prin expunerea la vânzare în spaţii special amenajate în pieţe agroalimentare şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecționate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, etc). Sunt permise transportul şi păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor, în recipiente confecţionate tradiţional din lemn (putini), cu condiţia că acestea să fie curațe şi identificate corespunzător, pentru prevenirea contaminării şi asigurarea trasabilitătii produselor.
– comercializarea directă către consumatorul final în pieţele agroalimentare şi târguri, a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară, etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.
În vederea asigurării trasabilităţii brânzeturilor comercializate către consumatorul final, acestea trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, etc.
În acest sens, se pot utiliza metode diferite de etichetare, cum ar fi:
– aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive;
– utilizarea de pungi imprimate;
– afişarea, în momentul expunerii la vânzare şi pe toată perioada comercializării, a unor informaţii înscrise pe tăbliţe şi/sau panouri aplicate deasupra sau în dreptul produsului prezentat.
Laptele şi brânzeturile obţinute de către producătorii agricoli trebuie să fie sigure pentru sănătatea consumatorilor şi să nu conţină germeni patogeni care să producă toxiinfecţii alimentare la om.
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli.
Aspectele urmărite pt. peștele și produsele din pescuit:
– spațiile și locurile în care se comercializează peștele și produsele din pescuit trebuie să îndeplinească condițiile de igienă și să fie înregistrate sanitar veterinar, conform prevederilor Ord. nr. 111/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.
– trebuie să se respecte cerințele legislației în vigoare cu privire la transport, depozitare și comercializare a peștelui și produselor din pescuit;
– gheața utilizată pentru menținerea temperaturii peștelui și produselor din pescuit proaspete, pe întreaga perioadă de expunere la comercializare să fie în cantitate suficientă și obținută din apă potabilă;
– să se poată demonstra proveniența peștelui și produselor din pescuit, că provin din acvacultură sau din mediul sălbatic, prin etichetare și documente însoțitoare;
– să nu prezinte modificări organoleptice și/sau infestații cu paraziți.
Alte produse sau alimente de origine animală:
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară veterinară a pieţelor agroalimentare, în care producătorii particulari expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoţite de documente care să ateste provenienţa acestora şi a alimentelor care, în urma controlului sanitar veterinar, au fost declarate necorespunzătoare.
Se va interzice comercializarea produselor şi a alimentelor de origine animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare. De asemenea, se va verifica modul în care se efectuează certificarea şi marcarea produselor de origine animală, având în vedere prevederile Ordinului ANSVSA nr. 10/2008.
Măsuri tehnico-administrative:
Pe raza județului va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, conform unui programul de lucru stabilit. Vor fi constituite echipe pentru efectuarea de controale și verificări ale modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare în târguri și piete. Localitățile în care se organizează piete si târguri saptamanale sunt supravegheate chiar daca nu detin autorizatie sanitara veterinara. Targurile autorizate sanitar veterinar din judetul Olt sunt in numar de 3 si anume cele din localitatile : Grojdibodu, Colonesti, Slătioara, Valcele. Pietele agroalimentare autorizate in judetul Olt cu 3 obiective de activitate si adica: sector lactate-lapte si produse lactate, sector carne si preparate carne si sector produse alimentare de origine nonanimala(legume si fructe).
In scopul aplicarii unor masuri adecvate pentru prevenirea si descurajarea comertului ilegal cu animale (miei) vii si produse de origine animala in spatii neamenajate (inclusiv comertul stradal), de catre institutiile abilitate din subordine, DSVSA Olt va comunica urmatoarele:
În zonele de restrictie, consecutive confirmarii unui focar de pesta porcina africana (PPA) la porcii domestici, miscarea mieilor destinati sacrificarii se face astfel:
Este interzisă organizarea și amenajarea locurilor temporare pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restrictii din motive de sănătate a animalelor. Daca vor exista solicitari din partea UAT pentru avizarea temporara a locurilor de sacrificare a mieilor,functionarea acestora va fi permisa numai în zonele care nu se afla sub restrictii sanitare veterinare ca urmare a confirmarii unui focar de boala si doar in perioada premergatoare Pastelui Catolic si Pastelui Ortodox, cu stabilirea unui interval orar de functionare. Emiterea avizului temporar pentru sacrificarea mieilor este condiționată de facilitățile de care dispun acestea, respectiv: separarea fizică, astfel încât sacrificarea să nu producă disconfort cumpărătorilor, să dispună de spații amenajate pentru cazarea animalelor, de sistem de alimentare cu apă potabilă și posibilitatea producerii apei calde, facilități de colectare și stocare a materialului cu risc specific și a subproduselor necomestibile rezultate din sacrificare până la dirijarea acestora către unitățile de neutralizare/incinerare, în baza contractului de prestări servicii încheiat cu unități autorizate sanitar veterinar.
In vederea desfășurării în condiții corespunzătoare a sacrificării mieilor, DSVSA Olt va solicita sprijinul autorităților locale, în sensul de a permite accesul în incintă a proprietarilor numai cu animale identificate cu crotalie auriculară simplă și crotalie electronică având același cod unic de identificare și însoțite de documentele sanitar veterinare obligatorii (certificat de sănătate, formular de mișcare și document pentru informațiile referitoare la lanțul alimentar pt. ovine/caprine). Vor fi stabilite echipele care efectueaza controale oficiale în piețele agroalimentare, unitățile de producție, procesare, depozitare, unități de alimentație publică și unități de comercializare produse alimentare de origine animală și non animală, având ca obiectiv verificarea modului în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare.
PENTRU SESIZĂRI / RECLAMAŢII ÎN DOMENIUL SIGURANŢEI ALIMENTELOR, SE POATE APELA NUMĂRUL DE TELEFON : 0372753837.
Controalele care se efectueaza de către reprezentanții DSVSA Olt în perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale și au ca tematică verificarea respectării normelor sanitare veterinare cu privire la recepția, depozitarea, producerea, comercializarea și transportul produselor de origine animală și nonanimală, în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare vor viza supravegherea modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare în târgurile de animale, piețele agroalimentare, abatoare, unități de tranșare, unități de depozitare, unități de alimentație publică, precum și în unitățile în care se comercializează alimente de origine animală și nonanimală.
Redactor: Roxana Mihalache