15 MARTIE – ZIUA MONDIALĂ A DREPTURILOR CONSUMATORILOR

0
713

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor este marcată anual la 15 martie. Această zi a fost lansată pentru a se scoate în evidență aspecte legate de serviciile de care beneficiază consumatorii.

Tema din acest an a campaniei este ,, Achiziția online – o achiziție sigură “ iar elevii pot participa și anul acesta la concursul ,, Alege ! Este dreptul tău !”. Faza județeană se va desfășura în data de 25 martie 2023, la sediul Colegiului economic PS Aurelian din Slatina.

“Astfel, în zilele de 15-16 martie 2023, CJPC Olt organizează în unități de învățământ de pe raza municipiului Slatina campanii de informare, precum și întâlnire cu pensionarii Asociației Pensionarilor din județul Olt în care, prin discuții interactive purtate, se va releva importanța cunoașterii drepturilor consumatorilor în general, cu accent pe drepturile consumatorilor la achizițiile online. Tema din acest an a campaniei este ,,Achiziția online – o achiziție sigură“ , a anunțat comisarul șef adjunct Angelica Filotie.

Începând din 1983, când a fost marcată pentru prima dată, ziua de 15 martie, în fiecare an, în întreaga lume, au loc manifestări care aduc în conştiinţa publică importanţa cunoaşterii şi protejării drepturilor noastre, ale tuturor, în calitate de consumatori.

Drepturile consumatorului sunt de a alege, de a fi informat, de a nu fi înșelat, dreptul de a fi despăgubit și dreptul de asociere. Pentru prețul pe care l-a achitat în condiții contractuale bine definite, cumpărătorul trebuie să beneficieze de serviciul pe care l-a achiziționat. În România, acte normative care să reglementeze acest domeniu au apărut după anul 1990. La crearea sa, Oficiul pentru Protecția Consumatorilor nu avea autonomie, ci era parte integrantă a organismului ce se numea, pe atunci, Comisia Națională pentru Standarde, Metrologie și Calitate. Ordonanța nr. 18/1992 reprezintă actul de naștere al instituției care acționează pentru realizarea strategiei politicii și a obiectivelor guvernamentale în domeniul protecției vieții, sănătății și securității consumatorilor, precum și al intereselor legitime ale acestora. Un nou context de funcționare este stabilit prin Ordonanța de urgență a Guvernului 2/2001, care reglementează înființarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului. În prezent, actul normativ care reglementează organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor este Hotărârea Guvernului nr. 700 din 11 iulie 2012, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 491 din 18/07/2012, modificată și completată.

Redactor: Georgeta Trușcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.