4 grupari, au sustras benzina de la OMV Petrom, timp de 2 ani

0
429

Procurori ai secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au dispus prin ordonanţele din data de 24 noiembrie luarea măsurii controlului judiciar faţă 6 inculpati. Este vorba despre 2 barbati din Potcoava, 2 din Icoana si alti 2 din Corbu, care in perioada 2020-2022 ar fi acționat pe raza zonei petroliere Ciurești exploatată de către SC OMV Petrom SA si au sustras produse petroliere, dupa ce au distrus si sustras camerele de monitorizare. In perioada mentionata, au fost înregistrate un număr de 47 de incidente de securitate dintre care 44 au avut ca obiect produsul petrolier : 10 s-au materializat prin sustrageri, iar 34 au reprezentat tentative, 3 dintre acestea au reprezentat fapte de distrugere și sustragere a camerelor de supraveghere, component ale sistemului CCTV instalat la anumite sonde. Pentru cei 6 inculpati care au sustras produse petroliere sunt cercetati sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat și constituire a unui grup infracțional organizatşi constituire a unui grup infracțional organizat. Potrivit unui comunicat de presa emis de reprezentantii Parchetului de pe langa tribunalul Olt:

„Activităţile de urmărire penală au fost efectuate în colaborare cu lucrătorii de poliţie din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – I.P.J. Olt, precum şi din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale şi structurile teritoriale. În fapt, s-a reţinut că, SC OMV Petrom SA a sesizat organele judiciare cu privire la faptul că, în perioada 2020 – 2022, la nivelul Unității de Afaceri Zone de Producție – Zona de Producție Muntenia de Vest a OMV Petrom S.A., pe raza județului Olt, au fost înregistrate un număr de 47 de incidente de securitate dintre care 44 au avut ca obiect produsul petrolier (10 s-au materializat prin sustrageri, iar 34 au reprezentat tentative), 3 dintre acestea au reprezentat fapte de distrugere și sustragere a camerelor de supraveghere, component ale sistemului CCTV instalat la anumite sonde. Astfel, în urma monitorizării activităţii infracţionale pe această zonă s-a stabilit că, în perioada iulie 2020 – ianuarie 2021, a fost sustrase produse petroliere, principalele obiective vizate fiind sondele 2013, 456 , 459 , 486 , 628 , 1095 , 1134 Bacea. În intervalul mentionat au fost înregistrate peste 54 de cazuri în care sondele respective au fost găsite deschise în scopul colectării produsului petrolier”.

În urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit existenţa mai multor grupări care acţionau şi colaborau în zonele menţionate, respectiv Gruparea „PAPANU”, al carui lider este numitul C.P.V., din orasul Potcoava, judetul Olt, Gruparea „TEODORESCU”, formata din T.C. şi T.S., din comuna Icoana, judetul Olt (grupare ce sustrage produs petrolier si echipamente sonde), Gruparea „ALBANEZII” compusa din N.M., din orasul Potcoava, Gruparea „JOIA” compusa din J.A.M., toţi din comuna Icoana, judetul Olt. Grupările au obținut date cu privire la persoanele care se aflau în serviciul de pază al sondelor de la angajați ai firmelor ce desfășoară activități în legătură cu extragerea produsului petrolier, facilitându-și astfel activitățile infracționale de sustragere a produselor petroliere. Tot în scopul sustragerii de produse petroliere a fost obținut sprijin și din partea unui angajat al firmei de mentenanță a instalațiilor petroliere ce aparțin OMV Petrom. Autorii au valorificat produsele sustrase la diferite persoane prin intermediari sau direct către beneficiari. Astfel, au fost identificați mai mulți cumpărători care ar putea avea la domiciliu sau în alte locații, produs petrolier provenit din furt. În perioada 2020 – 2022, aceste grupuri au acționat pe raza zonei petroliere Ciurești exploatată de către SC OMV Petrom SA. Cu ocazia verificărilor au fost identificate montate pe conducta OMV Petrom LACT Bădești-Parc 4, un număr de două instalații artizanale prin care membrii Grupării „Teodorescu”, inclusiv membrii Grupării „Nedelea” au sustras produs petrolier. În cauză se continuă investigaţiile pentru lămurirea în totalitate a împrejurărilor în care au fost comise faptele, precum şi pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală a tuturor participanţilor. Punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mişcare a acţiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiului prezumţiei de nevinovăţie.

Redactor: Roxana Mihalache

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.