La Corabia încep și investițiile în infrastructura școlară. Edilul din orașul teilor are în plan demararea a două proiecte pentru care a primit finanțare prin PNRR.
Proiectele propuse de primarul orașului Corabia, Iulică Oane, de Renovarea energetică a clădirii Liceului Teoretic A. I. Cuza Corabia, precum și de Renovarea energetică a clădirii internatului și cantinei Liceului Teoretic A. I. Cuza din orașul Corabia au fost aprobate spre finanțare la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației prin PNRR.
Valoarea totala a investiției „Renovarea energetică a clădirii Liceului Teoretic A.I.Cuza Corabia este de 1.236.280,00 euro.
Potrivit administrației locale lucrările de intervenție propuse în cadrul proiectului Renovarea energetică a clădirii Liceului Teoretic A. I. Cuza Corabia implică:” izolarea termică a fațadei – parte opacă, izolarea termică a pereților exteriori, izolarea termică a soclului, înlocuirea tâmplăriei exterioare clasice existente, inclusiv a celei aferente accesului în cladire, cu tâmplărie termoizolantă (partea vitrată) , izolarea termică a planşeului peste ultimul nivel, izolarea termică a planşeului peste subsol, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de
consum, înlocuirea cazanului din centrala termică proprie, în scopul creşterii randamentului şi al reducerii emisiilor echivalent CO2 (cheltuială neeligibilă care va fi suportată din bugetul local, 3 cazane în condensare de 150kw, aproximativ 32.000 euro inclusiv TVA), înlocuirea corpurilor de încălzire cu radiatoare, înlocuirea instalaţiei de distribuţie a agentului termic pentru încălzire, lucrări de reabilitare/ modernizare a instalației de iluminat în clădiri, reabilitarea instalației de iluminat , înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață.”
Proiectul implică și echiparea cu sisteme alternative de producerea energiei electrice. Conform aceleași surse, vor fi instalate sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu din surse regenerabile de energie. Totodată va fi amplasat și un echipament de management energetic integrat. Mai exact, vor fi montate sisteme inteligente de contorizare, urmărire și înregistrare a consumurilor energetice, sisteme de automatizare, control şi monitorizare. De asemenea sunt prevăzute montarea/înlocuirea echipamentelor de măsurare a consumurilor de energie din clădire pentru energie electrică şi energie și achiziționarea şi instalarea sistemelor inteligente pentru gestionarea energiei.
Proiectul primăriei prevede și echiparea cu stații de încărcare a vehiculelor electrice. Astfel că vor fi instalate 6 puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice, precum şi a tubulaturii încastrată pentru cablurile electrice, pentru a permite instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice
De asemenea vor fi realizate și lucrări de reabilitarea instalației electrice, reabilitarea sistemului de evacuare al apelor, reabilitare trotuare de protecție, lucrări specifice necesare obținerii avizului ISU, construirea unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități, realizarea unui grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități, refacere finisaje exterioare și refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie.
După realizarea lucrărilor de intervenție privind creșterea performanței energetice a clădirii se va obține o reducere a consumului total de energie primară pentru clădirea care face obiectul investiției de 289.848,89 kwh/an, reprezentând o scădere cu 46,10%.
Valoarea totala a investiției „ Renovarea energetică a clădirii internatului si cantinei Liceului Teoretic Alexandru Ioan Cuza din orașul Corabia este de 1.600.121,60 euro.
Potrivit reprezentanților administrației corăbiene lucrările de intervenție propuse în cadrul proiectului Renovarea energetică a clădirii internatului și cantinei Liceului Teoretic A. I. Cuza din orașul Corabia prevăd:” izolarea termică a fațadei – parte opacă, izolarea termică a pereților exteriori, izolarea termică a soclului, înlocuirea tâmplăriei exterioare clasice existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie termoizolantă (partea vitrată) la corp cantina , izolarea termică a planşeului peste ultimul nivel în cazul existentei şarpantei , izolarea termică a planşeului peste subsol/ demisol , lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum , înlocuirea corpurilor de încălzire cu radiatoare , înlocuirea instalaţiei de distribuţie a agentului termic pentru încălzire pentru corp internat , reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic – încălzire şi echilibrarea instalaţiilor termice, montarea de robinete cu cap termostatic la radiatoare şi izolarea conductelor din subsol/canal termic în scopul reducerii pierderilor de căldură şi masă , reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic – apă caldă de consum şi izolarea conductelor din subsol/canal termic în scopul reducerii pierderilor de căldură şi masă, lucrări de reabilitare/ modernizare a instalației de iluminat în clădiri, reabilitarea instalației de iluminat , înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață.”
In cadrul acestui proiect vor fi instalate sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu din surse regenerabile de energie. De asemenea vor fi montate și inteligente de contorizare, urmărire și înregistrare a consumurilor energetice, sisteme de automatizare, control şi monitorizare, echipamente de măsurare a consumurilor de energie din clădire pentru energie electrică şi energie și achiziționarea şi instalarea sistemelor inteligente pentru gestionarea energiei.
Și la clădirea internatului vor fi amplasate 6 puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice, precum şi a tubulaturii încastrată pentru cablurile electrice, pentru a permite instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice
După realizarea lucrărilor de intervenție privind creșterea performanței energetice a clădirii se va obține o reducere a consumului total de energie primară pentru clădirea care face obiectul investiției de 474.141,74 kwh/an, reprezentând o scădere cu 52,59%.
Redactor : Georgeta Trușcă