Bujorul românesc, floarea națională a României, o emblemă și a județului Olt

0
949

Bujorul românesc o floare sălbatică, a fost declarat floarea națională a României, prin Legea nr. 285 / 26.10.2022 și este considerat element de identitate națională.

Bujorul românesc este o specie de bujor din familia Paeonia și include toate cele cinci specii care cresc spontan pe teritoriul României din Banat până în Dobrogea și din Oltenia până în Transilvania și Moldova, este o plantă ocrotită de lege, nu trebuie distrusă sau colecționată, înflorește o data pe an, timp de 10 zile, în luna mai, iar floarea lui roșie are petale mai puține decât bujorul de grădină.

În județul Olt, pe teritoriul administrativ al comunei Stoicănești se află aria protejată de interes național Rezervația de bujori a Academiei care este situată în partea central-estică a județului Olt, în nord-vestul Câmpiei Boianului, în extremitatea vestică a satului Stoicănești, aproape de rezervația naturală Pădurea Călugărească, lângă drumul județean (DJ 653) care leagă localitatea Alimănești de satul Crăciunei.

Rezervația de bujori sălbatici a Academiei, din Pădurea Călugărească, se întinde pe o suprafață de 54,9 hectare, este o rezervație natural de tip floristic și este una dintre ariile naturale protejate prin lege începând cu anul 2000 și ocrotește specia bujorului românesc sau de pădure, care a fost declarat monument al naturii.

Rezervația, pe lângă vestiții bujori, dispune de mai multe tipuri de habitate alcătuite din păduri de foioase (cu specii de stejar comun, stejar pufos, stejar brumăriu în asociere cu arțar și jugastru), tufărișuri de arbusti și pajiști termofile cu influență mediteraneană, cu vegetație și faună specifice zonelor de câmpie.

În arealul rezervației naturale sunt întâlnite o mare varietate de arbori și arbuști, cum ar fi: stejarul (Quercus robur),  garnița  (Quercus frainetto), cerul (Quercus cerris), jugastrul (Acer campestre), măceșul (Rosa canina), iar la nivelul ierburilor, pe lângă bujorul românesc vegetează o gamă diversificată de graminee și flori, dintre care unele foarte rare, brândușa galbenă (Crocus moesicus), cinci-degete (Potentilla alba), aglica (Filipendula vulgaris), coroniștea (Coronilla varia), plamânărica (Pulmonaria officinalis), etc.

Lumea animalelor este reprezentată de mai multe specii de mamifere cu exemplare de: căprior (Capreolus capreolus), vulpe (Vulpes vulpes crucigera), iepure de câmp (Lepus europaeus), viezure (Meles meles), iar dintre păsări, cel mai des întâlnite sunt specii de uliu porumbar (Accipiter gentilis), șorecar comun (Buteo buteo), cuc (Cuculus canorus), ciuf-de-pădure (Asio otus), pupăză (Upupa eops), mierlă (Turdus merula), pițigoi albastru (Parus caeruleus), măcăleandru (Erithacus rublecula) sau sfrâncioc roșu (Lanius collurio).

În luna mai când înflorește bujorul de pădure, Rezervația de Bujori a Academiei, din aria protejată Pădurea Călugărească din județul Olt, oferă un peisaj de o rară frumusețe, un dar făcut de natură acestui loc.

Conform Legii nr. 585 / 2002, în scopul marcării florii naţionale a României, anual, se va organiza, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor.

Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi ale celor sălbatice. Autorităţile administraţiei publice locale pot sprijini material şi logistic întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale de bujor românesc şi vor lua măsuri pentru adaptarea la condiţiile pedoclimatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte ţări.

Legea mai prevede că autorităţile administraţiei publice locale pot organiza anual expoziţii florale care să marcheze bujorul ca floare naţională a României şi vor amenaja în parcuri şi grădini publice spaţii florale rezervate cultivării acestuia, iar Consiliile Judeţene pot lua măsuri pentru înfiinţarea şi întreţinerea unor minigrădini botanice, în care bujorii să ocupe spaţii distincte sau pot sprijini amenajarea unor alei de bujor ca floare peisagistică urbană.

De asemenea Uniunea Artiştilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziţii de pictură consacrate bujorului iar Romfilatelia va cuprinde în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor coliţe şi timbre filatelice consacrate bujorului.

PTV OLTENIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.