Ziua internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor este marcată, anual, la data de 2 noiembrie. Scutirea de pedeapsa pentru uciderea jurnaliștilor este extrem de mare. Potrivit UNESCO, aproape 9 din 10 cazuri rămân nepedepsite. Iar jurnaliștii se confruntă cu nenumărate alte amenințări– de la răpire, tortură și detenție arbitrară până la campanii de dezinformare și hărțuire, în special în sfera digitală. În multe țări, simpla investigare a corupției, a traficului, a încălcărilor drepturilor omului sau a problemelor de mediu pune viața jurnaliştilor în pericol.
“Astăzi, de Ziua internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor, comemorăm moștenirea și realizările jurnaliștilor uciși în îndeplinirea datoriei și solicităm dreptate pentru crimele comise împotriva lor.Îndemn statele membre și comunitatea internațională să fie solidari cu jurnaliștii din întreaga lume astăzi și în fiecare zi și să demonstreze voința politică necesară pentru investigarea și urmărirea penală a crimelor împotriva jurnaliștilor și lucrătorilor mass-media cu forța deplină a legii”, este mesajul transmis de António Guterres, secretarul general al ONU.
ONU a dorit să pună în aplicare măsuri concrete de combatere a situațiilor în care crimele împotriva jurnaliștilor rămân nepedepsite. Astfel, statele sunt obligate să promoveze un mediu sigur și favorabil pentru jurnaliști, pentru ca aceștia să își desfășoare munca în mod independent și fără imixtiuni nejustificate. ONU consideră că este îngrijorător faptul că, în ultimii zece ani, doar unul din zece cazuri comise împotriva lucrătorilor din mass-media a condus la o condamnare.
Redactor: Roxana Mihalache