Sistemul medical din România este în colaps. Dacă în spitale de stat se dă o luptă pentru viață, în clinicile private se obține profit pe spatele oamenilor care merg să se testeze. Această situație este și în Olt.
Deputatul Marius Iancu trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că administrațiile locale și județene au fost abandonate în fața inamicului invizibil, SARS CoV 2. Cea mai acută problemă este aceea a lipsei medicamentelor, în special din secțiile ATI Covid.
“Spitalele administrate de consiliile județene, așa cum este cazul Spitalului Județean de Urgență Slatina, au rezistat, în toată această perioadă grea, pentru că au primit fonduri considerabile de la autoritățile județene, atât pentru achiziționarea de materiale sanitare și de protecție, cât și pentru aparatură. În primăvară, Consiliul Județean Olt a alocat bani pentru achiziționarea a 8 ventilatoare și a unui laborator modular de biologie moleculară, care poate prelucra până la 190 de teste pe zi. Ajutoare financiare, pentru achiziționarea de materiale sanitare, au primit și Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci și Spitalul Municipal din Caracal, spital suport COVID. Rămâne însă o problemă care nu poate fi rezolvată de CJ Olt – lipsa medicamentelor pentru tratarea COVID-19, care sunt distribuite numai de Ministerul Sănătății, medicamente de care depinde viața pacienților aflați la terapie intensivă”, a declarat Marius Iancu, candidat PSD Olt la funcția de deputat.
Totodată demnitarul a subliniat faptul că eforturile pentru combaterea pandemiei și salvarea de vieți, trebuie completate cu măsuri eficiente. Acesta a precizat că PSD are în Programul de Guvernare prevăzuta implementarea unor măsuri rapide pentru reducerea transmiterii virusului și protejarea persoanelor vulnerabile: Protecția personalului medical; Comunicarea rapidă a rezultatelor testelor, în maximum 48 de ore; Extinderea testării în comunitate; Monitorizarea eficientă a contactilor direcți și indirecți ai unei persoane bolnave; Dezvoltarea unei aplicații informatice, care să permită oricui a luat contact cu persoane bolnave, să beneficieze de testare; Încurajarea producției de medicamente autohtone și dispozitive medicale pentru diagnosticarea și tratarea COVID-19; Înființarea Centrului de Comunicare Integrat COVID-19; Dezvoltarea site-ului COVID-19 România care va cuprinde măsuri de protecție sau pașii care trebuie urmați, în caz de îmbolnăvire sau contact cu persoane bolnave;
“Datoria noastră este să avem grijă de sănătatea românilor, să îi ajutăm să treacă cu bine peste această perioadă și să le oferim siguranță. Până pe 6 decembrie, puteți să vă gândiți la toate acestea, dar și la un alt aspect. Consiliul Județean Olt, prin SJU Slatina, a anunțat că va demara o campanie pentru donarea de plasmă, în unele cazuri, din lipsa medicamentelor, singura șansă la viață a unui pacient care nu mai poate să respire. Un Guvern responsabil și implicat în lupta pentru viață, ar fi trebuit să facă demult un astfel de demers’’, a conchis Iancu.
Redactor: Georgeta Trușcă