Medicii cer autorităților soluții concrete
Medicii și asistenții medicali aflați în prima linie în lupta cu coronavirusul mortal COVID 19 cer soluții autoritaților.
Numărul cadrelor medicale infectate este tot mai mare iar spitalele devin focare de infecție. Mai mult, cadrele medicale au dus virusul cu ele acasă, iar ieri pacientul numărul 14 ce a pierdut lupta cu COVID 19 era soțul unei asistente din SJU Suceava, care la rândul ei este infectată.
Medicii nu se gandesc la ei, ci la pacienții lor. Autoritățile au dat dovată că au fost total nepregătite atunci cand nu au avut soluții. Zile la rând, părinții depistați pozitiv la testul COVID-19 nu și-au permis nici măcar internarea. Aceștia nu aveau cu cine să îi lase pe cei mici. Într-un final, autoritățile au decis ca statul să se ocupe de aceștia sau bunicii.
Sindicatele din sănătate cer autorităților să facă ceva concret.
“În ultimele zile pe adresa Sindicatului Promedica au ajuns nenumărate întrebări ale angajaților, care se confruntă cu această situație. Oamenii au nevoie de soluții reale. În toate spitalele, cadrele medicale au timpul de lucru modificat, sunt angajați care vor sta și două săptămâni în spital pentru asigurarea serviciilor medicale. Avem deja multe cadre medicale infectate cu coronavirus, oameni care trebuie să stea în carantină’, a declarat reprezentantul Sindicatului Promedica, medicul Cătălin Dudu.
Medicii au și soluții ce au fost aplicate și de alte țări afectate de pandemie.
“Putem lua exemplul Franței, care a pregătit anumite creșe și grădinițe cu program prelungit, în care sunt îngijiți în permanență copiii angajaților care nu pot ajunge acasă sau se află în carantină. Solicităm autorităților să pregătească astfel de centre și România, locuri unde părinții care nu au alte soluții, să își poată lăsa copiii în siguranță, să știe că acolo pot beneficia de masă caldă, îngrijire”, a spus medicul.
Soluția găsită până la acest moment de autorități a fost să îi plaseze pe copii în sistemul DGASPC.
Redactor: Georgeta Trusca