Diferențele de temperatură i-au pus pe legumicultori în situația de a face nopți albe pentru a putea salva, cei care au fost luați pe nepregătite, ce se mai poate salva din culturile afectate de îngheț. Mulți au toată cultura de tomate compromisă.
În Olt, județul cu cei mai mulți legumicultori înscriși în programul „Tomata“, fermieri care au înregistrat deja pierderi considerabile sunt cu zecile. Este vorba despre acei fermieri care, înșelați de vremea primăvăratică, s-au avântat și au plantat tomatele încă din urmă cu câteva săptămâni. În multe solarii, roșiile erau fie înflorite, fie deja pe rod. Este vorba de solariile neîncălzite sau de cele dotate cu sisteme rudimentare, care nu au putut face față temperaturilor de îngheț din ultimele nopți.
„Vremea a fost frumoasă. O parte s-au grăbit să pună aceste tomate mai din timp, dar nu este de ajuns să avem temperatura peste medie. Într-o iarnă ca aceasta nu este de ajuns să venim doar cu o folie termică sau cu folie tip Agril dacă nu avem și restul. Și aici vorbim de centrale, care mai și consumă combustibil. Efectul de turmă, într-un fel sau altul, este benefic câteodată, altădată nu. Din dorința de a ieși primii, foarte mulți fermieri am încercat să-l înșelăm pe Dumnezeu. Răsadul s-a făcut puțin mai din timp, vremea ne-a permis, am plantat, am riscat. Cam de fiecare dată, undeva în luna martie și chiar începutul lunii aprilie, vremea ne rezervă surprize. Trebuie să ne luăm anumite măsuri și vorbesc de sisteme de încălzire. O parte dintre fermieri au avut și centrale și tot au mai pățit-o“, a declarat fermierul Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Olt.
Acest fenomen a afectat fermierii din mai multe bazine legumicole ale județului.
În comuna Scărișoara, unde foarte multe dintre spațiile protejate nu au sisteme de încălzire, culturile sunt în cea mai mare parte compromise. În urmă cu două nopți s-a înregistrat o temperatură de aproape minus 6 grade Celsius, în solar, spun fermierii, un adevărat dezastru.
În comuna Izbiceni, unde, de asemenea, sunt câteva sute de legumicultori, o bună parte dintre ei au pierderi însemnate.
Și în Rusănești oamenii au pierdut din plante, chiar și cei care au sisteme de încălzire.
Pentru fermieri pierderile sunt pe două planuri, odată că au pierdut sute de fire din soiuri foarte scumpe, iar pe de altă parte, pentru a salva ce a mai rămas, costurile vor crește.
Redactor: GEORGETA TRUȘCĂ