𝗦𝗽𝗿𝗶𝗷𝗶𝗻 𝗲𝗹𝘃𝗲𝘁̦𝗶𝗮𝗻 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗼𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗹𝗲 𝘃𝘂𝗹𝗻𝗲𝗿𝗮𝗯𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗮, 𝗶̂𝗻 𝗰𝗮𝗱𝗿𝘂𝗹 𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝗜𝗻𝗰𝗹𝘂𝘇𝗶𝘂𝗻𝗲 𝗦𝗼𝗰𝗶𝗮𝗹𝗮̆

0
49

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale în calitate de Operator de program, a lansat Programul de Incluziune Socială, finanțat din cea de-a doua Contribuție elvețiană, în prezența ministrului Petre – Florin Manole și a Excelenței Sale Massimo Baggi, ambasadorul Confederației Elvețiene la București și a reprezentanților Unității Naționale de Coordonare pentru contribuția elvețiană din cadrul Ministerului Finanțelor.

În valoare de aproximativ 23 milioane de franci elvețieni, programul vizează reducerea disparităților economice și sociale prin furnizarea de servicii comunitare integrate în domeniile asistenței sociale, educației și sănătății în comunități urbane marginalizate, cu accent pe populația romă.

Programul este structurat în două componente majore:

Componenta 1 are în vedere implementarea serviciilor comunitare publice integrate în 7 orașe, cu o prezență ridicată a cetățenilor de etnie romă. În luna iulie, MMFTSS lansează un apel de proiecte destinat unităților administrativ-teritoriale (UAT) urbane, eligibile fiind direcțiile de asistență socială acreditate. Proiectele pot fi depuse în parteneriat cu organizații neguvernamentale și parteneri elvețieni, iar valoarea maximă per proiect este de 2.309.966 CHF, cu o cofinanțare de 15%. Activitățile eligibile includ servicii sociale și educaționale, asistență medicală primară și secundară, intervenții pentru combaterea abandonului școlar, consiliere profesională, campanii de sensibilizare și combatere a adicțiilor și violenței domestice. Această componentă a Programului este implementată de MMFTSS, în calitate de Operator de Componentă în parteneriat cu Consiliul Europei.

Componenta 2, în valoare de 2.941.176 CHF (din care 15% cofinanțare națională), are ca obiectiv promovarea nediscriminării și a dialogului intercultural prin inițiative care vizează patrimoniul cultural al minorității rome, organizarea de dezbateri și activități interculturale la nivel local și național.

În paralel, Ministerul Muncii, Familiei Tineretului și Solidarității Sociale a început dezvoltarea unui proiect similar care se va desfășura în 2.000 de comunități rurale (aproximativ 70% din unitățile administrativ-teritoriale din România) ce are ca scop facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente şi de calitate. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 815 milioane euro.

Programul de Incluziune Socială, finanțat în cadrul contribuției elvețiene, susține consolidarea unei societăți mai echitabile și mai incluzive, în spiritul cooperării bilaterale româno-elvețiene, promovând servicii publice integrate, accesibile și adaptate nevoilor comunităților vulnerabile.

Redactor: Geanina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.