Eticheta ecologică europeană – pentru ce produse se solicita

0
136

Eticheta ecologică europeană a fost creată în anul 1992 de Comisia Europeană, pentru promovarea produselor și serviciilor al căror impact asupra mediului este redus, pe tot parcursul ciclului lor de viață, în comparație cu alte produse și servicii de natură și calitate echivalente. Eticheta furnizează informații științifice și exacte cu privire la produsele certificate, astfel încât cumpărătorii să fie informați exact în privința conținutului acestora.

Acordarea etichetei ecologice europene unui produs sau serviciu atestă faptul că o autoritate competenta a verificat dacă produsul ori serviciul respectiv este în conformitate cu criteriile ecologice stabilite la nivel național. Criteriile sunt revizuite în mod regulat, o data la 3-5 ani, pentru a ține cont de progresul tehnic. În Romania, autoritatea competentă pentru acordarea etichetei ecologice europene este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP), iar în ultimii ani, certificarea europeană a fost solicitată pentru produse tot mai diverse, de la produse de curățenie, până la vopsele sau mobilier.

Mai mult decât atât, obținerea etichetei verzi europene este vizată, tot mai des, de hoteluri, pensiuni sau glamping-uri, care doresc să își consolideze imaginea de afaceri sustenabile. Spre exemplu, trei locații de cazare au obținut, în acest an, eticheta UE ecologică, din partea Secretariatului Tehnic al Comisiei pentru eticheta UE ecologică, ce funcționează în cadrul Direcției Controlul Poluării și Reglementări (Serviciul EMAS Managementul Riscului), a Agenției Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP).

La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 100 000 de produse și servicii poartă deja eticheta ecologică a UE, ceea ce înseamnă că acestea respectă criterii ecologice riguroase și au un impact redus asupra mediului.

Iată o parte din produsele pentru care se poate solicita certificarea ecologică europeană:

  1. Aparate frigorifice
  2. Mașini de spălat rufe, de uz casnic
  3. Mașini de spălat vase, de uz casnic
  4. Calculatoare portabile
  5. Amelioratori de sol și substraturi de cultură
  6. Detergenți pentru mașini de spălat vase
  7. Încălțăminte
  8. Produse textile
  9. Vopsele și lacuri utilizate pentru interioare
  10. Saltele de pat
  11. Lămpi electrice
  12. Detergenți universali și detergenți pentru grupuri sanitare
  13. Detergenți de vase pentru spălare manuală
  14. Hârtie copiativă și hârtie grafică
  15. Hârtie absorbantă
  16. Materiale pentru pardoseli rigide
  17. Televizoare
  18. Servicii pentru cazare turistică
  19. Aspiratoare
  20. Lubrifianți
  21. Servicii de camping
  22. Săpunuri, șampoane și balsamuri de păr
  23. Pompe de căldură.

https://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/ghid_produse_etichetate_ecologic.pdf?fbclid=IwY2xjawKSbOtleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFJMm1FdjVtNVo1cTZlSU9nAR5MAAv1lIYtkKQywFcCr0DD9rxf-ntsjLZYNKhQnTlVFFQHKdg1SFRARixYzQ_aem_zfbGamhEBKFaMvoCbosH2Q

Redactor: Geanina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.