Stimulentul de inserţie se acordă în conformitate cu prevederile OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare şi ale NORMELOR METODOLOGICE de aplicare a prevederilor O.U.G. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare.
Stimulentul de inserție este acordat părinților care aleg să se întoarcă la serviciu înainte de finalizarea concediului de creștere a copilului, dacă cererea este depusă în termen de 30 de zile de la acea dată.
Dacă cererea este depusă după cele 30 de zile, stimulentul se acordă de la data depunerii cererii.
Pot beneficia de stimulent de inserţie persoanele care indeplinesc condiţiile de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului (au realizat venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit, ori s-au aflat în perioade asimilate, pentru perioada de 12 luni în ultimii 2 ani anteriori naşterii copilului sau, după caz, a datei în care s-a aprobat adopţia, a fost făcută încredinţarea ori s-a instituit plasamentul sau tutela) şi realizează venituri supuse impozitului pe venit până la vârsta de 2 ani a copilului, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Acte necesare pentru dosar:
- Opis (original) (se completează doar la momentul depunerii dosarului la registratura instituției);
2. Cerere tip (tipizat1) pentru acordarea stimulentului de inserţie semnată de ambii părinţi (original);
3. Actul de identitate al solicitantului (copie);
4. Actul de identitate al celuilalt părinte (copie);
5. Certificatul de naștere al copilului pentru care se solicit dreptul, hotărâre judecătorească de încredințare în vederea adopției sau de încredințare a adopției, hotărârea judecătorească sau hotărârea comisiei pentru protecția copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgență (copie);
6. Certificatele de naştere ale celorlalți copii aflaţi în întreţinere (copie);
7. Certificatul de căsătorie (copie) în cazul părinţilor căsătoriţi;
8. Livretul de familie (copie) – în cazul în care nu există livret de familie se completează o declaraţie;
9. Adeverinţă tip eliberată de către actualul/fostul angajator, după caz, cu privire la veniturile realizate anterior naşterii copilului, perioada concediului de maternitate şi data reluării activităţii (original) (tipizat 2);
10. Document cu privire la încetarea activităţii la fostul angajator, după caz (copie);
11. Document cu privire la reluarea activităţii (copie);
12. Declaraţia celuilalt părinte cu privire la îndeplinirea/neîndeplinirea condiţiilor de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului (tipizat 3);
13. Declaraţia beneficiarului cu privire la acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal (tipizat 4).
Pentru toate documentele solicitate în copie trebuie prezentat şi originalul pentru conformitate.
Dreptul se acordă:
- Începând cu data de la care se reia activitatea profesională şi încetează plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului (la cerere), pentru beneficiarii care au avut stabilit dreptul la indemnizaţie, dacă cererea este depusă în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la acea dată.
În celelalte cazuri stimulentul de inserţie se acordă după cum urmează:
- Începând cu data naşterii copilului, pentru persoanele care nu îndeplinesc condiţiile legale pentru acordarea concediului de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de cel mult 60 zile lucrătoare de la acea dată.
- Începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau plasamentului în regim de urgenţă sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de cel mult 60 zile lucrătoare de la acea dată.
Depunerea dosarului, peste termenele prevăzute de lege, conduce la stabilirea dreptului începând cu data depunerii cererii.
CUANTUMURI:
Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează:
- a) în cuantum de 1.500 lei, dacă persoanele îndreptăţite obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi. Cuantumul de 1.500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi;
b) în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptăţite obţin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi.
Redactor: Geanina Lupu