Reuniunea anuala cu reprezentantii Comisiei Europene: accent pe progrese si obiective viitoare

0
46

Implementarea Politicii de Coeziune 2021-2027 a fost analizată ieri, de reprezentanții Autorităților de Management din România și de oficialii European Commission.

„Suntem la jumătatea perioadei de implementare a acestui exercițiu financiar și deja avem câteva rezultate notabile: 74% valoarea apelurilor de proiecte lansate, 67% valoarea contractelor semnate și 11,6% valoarea plăților către beneficiari. Un obiectiv major pentru acest an este să lansăm toate apeluri de proiecte, pentru a accelera atragerea banilor europeni și a crea premisele evitării riscului de decomitere și anul viitor, în care trebuie să realizăm în cadrul proiectelor cheltuieli eligibile de cel puțin 5,33 miliarde de euro. Abordarea noastră este una clară: euro investit trebuie să contribuie la consolidarea competitivității, la reducerea decalajelor regionale și la construirea unei economii sustenabile și reziliente. Aceasta este adevărata miză a politicii de coeziune pentru noi toți”, a punctat ministrul Marcel Boloș.

În context, oficialul MIPE a arătat că aproximativ 2 miliarde de euro din fondurile disponibile pentru Politica de Coeziune au fost realocate pentru intervenții în tehnologii inovatoare și produse și tehnologii critice la nivel european.

Deja 4 programe au fost deja modificate, în urma discuțiilor cu serviciile Comisiei, pentru a fi finanțate proiecte destinate unor domenii cheie pentru piața locală, precum: industria chimică, siderurgică și dezvoltarea biotehnologiilor. Astfel, România se situează la locul al doilea după Italia din punct de vedere al valorii fondurilor alocate pentru implementare tehnologiilor strategice pentru Europa.

În cadrul reuniunii, reprezentanta Comisiei Europene, Sofia Alves, a apreciat progresul României și a subliniat importanța succesului Politicii de Coeziune pentru planificarea exercițiilor financiare post-2027. Aceasta a încurajat România să intensifice eforturile pentru creșterea competitivității economice.

Discuțiile vor viza implementarea fiecărui program prin care sunt atrase fondurile europene, măsuri de consolidare a capacității administrative și de simplificare a atragerii fondurilor europene.

Redactor: Geanina Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.