Anul a început cu vești bune pentru Școala ‘Gheorghe Magheru’ din Caracal. În cadrul Galei Dezvoltării Durabile unitatea de învățământ a fost premiată pentru introducerea instrumentelor digitale în actul didactic.
Concursul este organizat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.
‘Școala ‘Gheorghe Magheru’Caracal Olt și-a propus să găsească instrumente care să potențeze educația prin intermediul tehnologiei și al creativității! Proiectele desfășurate aici aduc elevii în lumea roboticii, programării și artei digitale. De la șoricei roboți și Lego WeDo, până la lupta împotriva cyberbullying-ului și poezii argumentate digital, elevii au parte de o experiență completă, care îmbină știința cu arta și gândirea logică.
Cu sprijinul proiectelor eTwinning și Erasmus, școala reușește să creeze legături educaționale puternice la nivel european, iar elevii descoperă că învățarea prin joacă și greșeli este cheia către dezvoltare.
De aceea, la Gala Dezvoltării Durabile pentru digitalizare, pe care am realizat-o în parteneriat cu TVR1, școala școala ‘Gheorghe Magheru’ a fost declarată campionul categoriei ȘCOLI’’au anunțat reprezentanii Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului Românie.
Prezentare proiect Școala ‘Gheorghe Magheru’ – https://www.youtube.com/watch?v=XhZa76AhLiE
Proiectele celor 5 campioni și 9 organizații ce au primit mențiuni pentru 8 proiecte oferă modele de bună practică în sustenabilitatea prin digitalizare în domenii foarte variate – de la educație la medicină, la managementul hranei și al deșeurilor, la integrare socială și administrarea eficientă a resurselor.
Campionii premiați sunt:
- Școala Gimnazială „Gheorghe Magheru” Caracal, Olt– la categoria ȘCOLI
- Asociația Digital Innovation Zone, Iași– la categoria ONG
- Inspectoratul Școlar Județean Timiș– la categoria ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ
- Destiny Park Romania– la categoria SOCIETĂȚI COMERCIALE
- Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București– la categoria UNIVERSITĂȚI ȘI CERCETARE
Potrivit aceleași surse, câștigătorii au fost aleși pe baza următoarelor criterii ce au vizat calitatea proiectelor de a fi colaborative; beneficiul public adus de proiecte; creativitatea; replicabilitatea și vizibilitatea; și capacitatea de a genera continuitate.
Concursul face parte dintr-un demers mai amplu al Departamentului Dezvoltării Durabile, care a început în 2021.
Gala Dezvoltării Durabile a fost realizată în parteneriat cu TVR și face parte dintr-un program de informare și educare a publicului cu privire la cele 17 Obiective ale Dezvoltării Durabile (ODD), înscrise în Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României – Agenda 2030, o strategie coordonată cu Uniunea Europeană și ONU.
Redactor: Georgeta Trușcă